A kormány maga tehet többségének elveszítéséről

A jobbközép cseh kormány maga tehet arról, hogy a parlamentben elveszítette többségét, ezért Petr Necas miniszterelnöknek és a koalíciós pártok többi vezetőjének is „le kellene vonnia az alapvető tanulságokat” – olvasható a cseh köztársasági elnök interjújában, amely a Lidové Noviny szombati számában jelent meg.

    „A 118 képviselő (a cseh képviselőháznak 200 tagja van) támogatását élvező kormány másképpen viselkedhet, mint az a kormány, amely mögött csak 101 képviselő áll” – jelentette ki Václav Klaus. Hozzátette: ezt valószínűleg nem gondolták végig, és most ennek isszák meg a levét.

    A Lidové Noviny című cseh napilapban szombaton megjelent interjújában Klaus ugyanakkor elutasította, hogy döntéseivel – például a nyugdíjreform múlt heti megvétózásával – saját maga is akadályokat gördítene a kormány elé.

    „Ez a nyugdíjreform nagyon vitás. Ezt ismételten hangoztatom, ezért olyasmit javasoltam újragondolásra, ami a társadalomban nagy indulatokat vált ki” – magyarázta álláspontját az elnök.

    Azt mondta: a kormány által nyugdíjreformnak nevezett intézkedéscsomagot ő nem hajlandó reformnak nevezni, mert mindössze „változásokról” van szó. Szerinte ezek ráadásul értelmetlenek, és nem lenne komoly hatásuk.

    A koalíciós vitákban meggyengült kormány az utóbbi időben nagy nyomás alatt van, mert Václav Klaus vétóin kívül pillanatnyilag sem az adóemeléseket tartalmazó úgynevezett stabilizációs csomagot, sem az egyházi kárpótlást nem képes keresztülvinni a parlamentben. Necas bejelentette: a stabilizációs csomagot úgy próbálja meg átvinni a parlamentben, hogy a szavazást a kormány iránti bizalmi szavazással kapcsolja egybe. 

    Az államfő úgy látja, hogy mindezzel a kabinet nagyon nehéz helyzetbe hozta magát. Szerinte a kormány egyre inkább olyan álláspontokat hangoztat, amelyek ártanak neki.

MTI / Kokes János

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »