Közös jelölteket indítanak Timosenko és Klicsko pártjai

Közös jelölteket indít az egyéni választókörzetekben az október 28-i ukrán parlamenti választásokon a két vezető ellenzéki erő, a Julija Timosenko bebörtönzött ukrán exkormányfő mögött álló Egyesült Ellenzék-Batykivscsina és a profi ökölvívó, Vitalij Klicsko UDAR (Ütés) nevű pártja – értesült a Kommerszant Ukrajina című lap.

Az újság csütörtöki írása szerint a két párt között január óta folyó egyeztetések nyomán mostanra csaknem minden körzetre kiterjedően megszületett a megállapodás.

Valentyina Nalivajcsenko, az UDAR egyik jelöltje a lapnak elmondta, hogy a 250 körzetből mindössze alig 40 maradt, amelyben még nem dőlt el, melyik jelöltet léptetik vissza a másik javára. Hozzátette, hogy a közös jelölteket a népszerűségi mutatók alapján választják ki, ez napokon belül az említett körzetekben is megtörténik.

A Batykivscsinánál is megerősítették az újságnak, hogy megegyezett a két párt egymással a közös jelöltek java részéről. Ivan Kirilenko, a párt parlamenti képviselője hozzáfűzte, hogy a még vitatott körzetekben a pártok helyi képviseletei választanak a jelöltek közül aszerint, hogy az illető mennyire élvezi a választók bizalmát, mekkora az ismertsége és a tekintélye az adott körzetben.

A Kommerszant Ukrajina ugyanakkor megjegyzi, hogy noha a két párt központi vezetése egymás között megállapodott, a jelöltek között vannak, akik érthető okok miatt vonakodnak önként visszalépni. “Több hónapon át dolgoztak, pénzt költöttek a kampányra. Ha van viszont egy mindkét erő által kinyilvánított közös elv, közös cél, az előrébb való az egyéni ambícióknál” – szögezte le Kirilenko.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek