Németország ünnepel

Németország új életének 22. évfordulóját ünnepli 2012. október 3-án. Az állami rendezvénynek a müncheni operaház ad otthont, ahova közel 1500 meghívott vendéget várnak. A résztvevők listáján szerepel az államfő, Joachim Gauck és Angela Merkel kancellár is. A megnyitóbeszédet Norbert Lammert, a Bundestag elnöke mondja. A választás azért esett  Bajorországra, mert  ez a tartomány látja el idén a Bundesratban az elnöki szerepet. Mivel a nemzeti ünnep mellett az úgynevezett Bürgerfest is zajlik, a rendezők közel fél millió embert várnak a városba. 

Természetesen nem csak egy tartomány emlékezik meg a német történelem talán legboldogabb pillanatáról. Október 3. a volt keletiek, az Ossik ünnepe is. A régi NDK területén szól a leghangosabban az ének ma, hiszen számukra az újraegyesítés egyben felszabadítás is volt.

Sachsenben a területi vezetés Uwe Tellkamp írót kérte fel, hogy tartson ünnepi beszédet a megjelenteknek. Uwe A torony című regényében Drezda (volt NDK-s város) művelt polgárrétegének mindennapjait tárja az olvasó elé, felfedve a meghurcoltatás és a kényszerű hallgatás borzalmait. A megemlékezés további részeként színes programok várják az ellátogatókat. A legnagyobb reklámot kapott esemény az annaberg-buchholzi múzeumlátogatás lesz, amelyen ingyen vehetnek részt azok a házaspárok, amelyeknek egyik tagja keleti, másik nyugati volt a régi rendszerben.

Thüringenben a helyi vezetés otthon ünnepel, mindössze egy képviselőjük vesz részt idén a müncheni rendezvényen. A tartományi miniszterelnök beszédében emlékeztetett azokra a Kelet- és Nyugat-Németország között fennálló ideológiai, gazdasági és szociális különbségekre, amelyeket a fal 1989-es leomlásával sikerült részben felszámolni. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a gazdagok és a szegények, a nyugatiak és a keletiek közötti olló nem nyílhat ki újra. Németország legfontosabb célja az kell legyen, hogy a már ottlévőket összefogja, az újonnan érkezőket pedig sikeresen integrálja a társadalomba. 

Szabó Boglárka

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »