Obama győzelmét jósolják

Kiegyenlített a verseny az elnökválasztás előtt közel másfél hónappal az Egyesült Államokban – írja a Washington Post. Obama 49, Romney 47 százalékos népszerűsége szeptember eleje óta változatlan. A két jelölt megítélése a különböző témákban kiegyenlített, vagy Obama kis előnyét mutatja, tehát nagyon szoros a küzdelem jelenlegi állása.

A Washington Post felmérése más eredményeket is közölt: a kulcsfontosságú államokban Obama 52, míg Romney mindössze 41 százalékon áll. Ha a hivatalban lévő elnöknek sikerül a közvélemény-kutatás alapján megnyernie a három vizsgált államot (Florida, Ohio, Virginia), akkor ez elég lesz a győzelemhez. Annak ellenére, hogy a két jelölt között a választók által leadott szavazatok számában nem várható nagy különbség, Obama vetélytársánál sokkal több elektori szavazatot szerezhet. A jelenlegi választási rendszer kritikusai ismét megszólalhatnak majd 2000 után, amikor George W. Bush úgy nyerte meg az elnökválasztást, hogy riválisa, Al Gore, félmillióval több szavazatot kapott.

Romney-nak tehát nagy hátrányt kell leküzdenie, hogy ő legyen a következő elnök. A republikánus jelölt a szerdai TV-vita sikerének esetén dolgozhat le hátrányából, bár még saját szimpatizánsai sem bíznak a sikeres szereplésében.

Csaba Zsolt Márton

Friss hírek