Luxemburg hatékonyabb ENSZ-fellépést javasol

A luxemburgi nagyherceg szerint a világszervezetnek hatékonyabban kellene fellépnie a fegyveres konfliktusok és humanitárius katasztrófák kezelése terén.

Az ENSZ Közgyűlés 67. ülésszaka a várakozásoknak megfelelően nem volt kofliktusmentes, a központi témák a szíria intevenció lehetősége illetve az iráni atomprogram voltak.  A négynapos rendezvény során több mint kétszázan szólaltak fel, köztük olyan kulcsfontosságú személyek, mint Barack Obama amerikai elnök vagy Ban-ki Moon ENSZ főtitkár. 

A felszólalók közt volt Henrik luxemburgi nagyherceg, aki reformokat kért a Biztonsági Tanácstól annak érdekében, hogy a jövőben gyorsabban lehessen kezelni a fegyveres konfliktusokat. A herceg beszédében kifejtette, hogy a Tanácsnak nyitottabbnak kéne lennie az országok számára, így a humanitárius katasztrófák során hatékonyabban járhatna el. Luxemburg ENSZ iránti elkötelezettségéhez szerinte nem férhet kétség, és alapító tagállamként felelősséget vállal a szervezet munkájáért, legyen szó Szíriáról vagy Izraelről. Ezenkívül felhívta a jelenlevő államok figyelmét, hogy az ország GDP-jének 1 százalékát jutttatja a világszervezet számára, ami jóval meghaladja a többi ország befizetéseit.

Henrik nagyherceg beszéde egyrészt remek alkalom volt, hogy Luxemburg külpolitikai meglátásainak hangot adjon, másrészt ez volt az utolsó alkalom, hogy benyomást tegyen a Biztonsági Tanácsra, mielőtt az döntést hoz az ideiglenes tanácsbeli tagságról. Az októberi szavazás során többek közt Ausztrália, Finnország és Luxemburg pályázatai között dől el, ki lehet a Biztonsági Tanács ideiglenes tagja 2014 január elsejétől.

Tamara Judi

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »