A Legfelsőbb Bíróság szempontjából is változást hozhat az elnökválasztás

Az Egyesült Államok következő elnöke akár három új tagot is kinevezhet, ez pedig alapjaiban változtathatja meg a testület összetételét.

Nagy tétje van az elnökválasztás kimenetelének a Legfelsőbb Bíróság szempontjából is. Az Egyesült Államok következő ciklusra megválasztott elnöke ugyanis az előrejelzések szerint legalább egy, de akár három új bírát is kinevezhet a testületbe – írja a CNN.com.

Ennek azért van nagy jelentősége, mert az utóbbi években a Legfelsőbb Bíróság szinte a politikai élet egyik szereplőjévé vált, a bírák pedig egyre nyíltabban képviselnek pártpolitikai véleményt döntéseik indoklásában. Az ideológiai határok mentén történő döntéshozatal gyakorlata a politikai érdekérvényesítés kiváló terepévé teszi a Legfelsőbb Bíróságot: Barack Obama is két liberális szemléletű új tagot adott a testületnek Sonia Sotomayor és Elena Kagan személyében.

Az tehát, hogy a következő négy évben republikánus vagy ismét demokrata elnöke lesz az Egyesült Államoknak, a Legfelsőbb Bíróság tagjainak kinevezésén – így pedig a testület ideológiai összetételének meghatározásán – keresztül alapjaiban dönthet el olyan fontos ügyeket, mint például az azonos neműek házassága, a pozitív diszkrimináció vagy a szavazati jog kérdése.

Pintér Melinda

Friss hírek