Schrödinger macskája él: mégis épülhet a bolgár atomerőmú

Mégis folytatódhatnak a belenei atomerőmű megépülése körüli bonyolult és a nyilvánosság számára átláthatatlan tárgyalások. Az eddig ismeretlen vállalatokból álló „Global Power Consortium” konzorcium befektetőként érdeklődést mutat a félbehagyott projekt iránt. A bolgár kormány elkeseredett lépéseként értékelhető az eset annak érdekében, hogy elkerülje az oroszok egymilliárd eurós követelését. A miniszterelnök talpa alatt ég a talaj, közelegnek a választások és az oroszok is döngetik a kaput. A bolgár nukleáris cirkusz legújabb felvonása!

Bolgár macskája volt Schrödingernek

A Capital bolgár hetilap rendkívül szemléletesen Schrödinger macskájaként ábrázolta a bolgár atomenergia jelenlegi állapotát. Az egyszerre élő és halott macskához felettébb hasonló állapotban van az immáron több évtizede tervezett belenei atomerőmű, amelyet szeptember végén ismét felélesztett a bolgár kormány. Kevés olyan létesítmény lehet a földön, amelyről ennyiszer állították, hogy épül, s azt követően pedig leállították. Úgy tűnt, hogy idén márciusban a kormányon lévő Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) végleg leállítja a már legendává avanzsálódott pénzemésztő projektet, viszont, ahogy azt korábbi elemzésünkben írtuk, ez a lépés sok szereplőnek sértette az érdekét. A belenei atomerőművet egyszerűen az érdekek ütközőzónájának is lehetne nevezni, milliárdos befektetések színtere, ahol Oroszország, az USA és a bolgár oligarchia érdekei kereszteződnek.

A bolgár médiát felvillanyozta a hír, hogy a szeptember 26-i parlamenti ülésen „szinte a semmiből” a kormány új befektetőket tudott szerezni a félbehagyott projekt folytatása érdekében. Kevesen hihették azt, hogy miután 3 éven át sorozatos kudarcokat vallott a Boriszov-kormány potenciális befektetők keresése terén, akkor a 2013 tavaszán esedékes országgyűlés választások előtt pár hónappal meglesz a leendő kivitelező. Nos, az 1 milliárd eurós orosz követelés és a csökkenő népszerűség egyaránt motiváló tényezőnek bizonyult, hogy kevesebb, mint 1 hét alatt új jelentkező legyen a láthatáron.

Ami még meglepőbb lehet, hogy a kérdéses új jelentkező nem más, mint az amerikai „Global Power Consortium”, amelynek érdeklődését 6 hónappal ezelőtt a bolgár kormány már egyszer elutasította (igaz a konzorcium, akkor még más név alatt pályázott az atomerőmű megépítésére). A „Global Power Consortiumot” néhány hónappal a bejelentést megelőzően regisztrálták Delaware államban, nagy valószínűséggel a kedvező offshore adófeltételek következtében. A konzorcium fő részvényese a „Quantum Group” amerikai befektetési alap. A GPC érdeklődését bejelentő Samel Reddy szerint a konzorciumot kizárólag a belenei atomerőmű megvalósítása érdekében hozták létre, emiatt még nem rendelkeznek szemmel látható tapasztalatokkal az ilyen gigantikus projektek megvalósítása terén.

A szeptember 26-án bemutatott terv szerint a GPC kizárólag magán forrásokból építené fel az erőművet, valamint nem kérne állami garanciavállalást Szófiától. Bulgária számára nem ismeretlen a „Qunatum Group”, ugyanis a befektetési alap a közelmúltban több tenderen vett részt sikertelenül (például a Sopharma, vagy a várnai kikötők privatizációja). A GPC képviselői igen érdekes ajánlattal álltak elő, amelynek részletei minden szempontból jól illeszkedhetnek Boriszov belpolitikai elképzeléseibe. A tervek szerint a bolgár állami Nemzeti Elektromos Vállalat (NEK) egy projektvállalatot hozna létre, amelyhez a belenei projekt aktívumait és passzívumait irányítanák át. Ezt követően a GPC konzorcium 5-6 hónapig tartó kockázati felmérést végezne, amelyet követően konkrét költségtervvel és ajánlattal állna elő. A NEK piaci alapon jutna hozzá a belenei aktívumokhoz a projekt elkészítését követően. A GPC nem kötné hosszú távú energiafelvásárlási szerződéshez a projekt megvalósítását, valamint 200 millió eurós garanciával biztosítaná a befektetési szándékát.

A GPC továbbá vállalná, hogy a meglévő projekt alapján építenék meg az erőművet, az Atomexportsztroj technológiájának a felhasználásával – ez kifejezetten fontos Boriszovék számára, ugyanis így az 1 milliárd euros orosz követelésről is bíróságon kívül tudnának megegyezni az érintett felek. A kedvező feltételek mellett ugyanakkor több homályos és erősen megkérdőjelezhető tényező is van az üzletben. A GPC mögött álló nyugat-európai és amerikai vállalatok kiléte ismeretlen, Reddy szerint az érintetett vállalatok csak akkor fogják felfedni részesedésüket és kilétüket a konzorciumban, ha előzőleg együttműködési memorandumot ír alá a NEK a GPC-vel. Az amerikai üzletember szerint ez az óvatosság elengedhetetlen, ugyanis spekulációkat kelthet a belenei atomerőmű építéséről szóló hír a részvényeik körül a részvénypiacon.

Nemzeti érdek contra orosz érdek?

A bolgár kormány azonnal intézkedéseket hozott, hogy minél gördülékenyebben folyhassanak a tárgyalások a konzorciummal. A kormánypárti többség még ugyanazon a parlamenti ülésen mandátumot adott Deljan Dobrev energiaügyi miniszternek, hogy tárgyaljon az atomerőmű körüli részletekről, valamint egy nappal később a NEK nyilvános pályázatot írt ki, hogy felmérje a projekt körüli aktívumokat és passzívumokat. A Kormány továbbá több feltételt is megszabott, amelyekhez a projekt megvalósítását kötné:

Természetesen a politikai reakciók sem maradhattak el. A Bolgár Szocialista Párt (BSzP) azon nyomban követelte, hogy az országgyűlés változtassa meg a márciusi rendelkezést, miszerint az állam kivonul a projektből és Bulgária ismét vállaljon állami garanciát. A BSzP (és Moszkva) érdekei jelentős mértékben sérülnének, ha nem vállal garanciát az állam a projektben, ugyanis így kevésbé lennének képesek befolyásolni a jövőben (egy esetleges kormányváltás során) a beszerzési és kivitelezési tendereket.

Elemzésünk a következő oldalon folytatódik!

A szocialisták esetében kérdéses továbbá, hogy ez miképpen fog kihatni a jövő évi népszerűségükre. A kormánypárt kontrollálja a médiát, valamint a várható döntés is a tavaszi választásokat megelőző időszakra eshet. Azzal, hogy folytatódna a beruházás, megkérdőjeleződne a szocialista népszavazási kezdeményezés értelme. A szocialisták azt a véleményt képviselik, hogy Boriszov két problémát kíván így megoldani: 1. az oroszok követelését, 2. a csökkenő népszerűségüknek a javítására. A bolgár lakosságnak nincs objektív képe a belenei atomerőműről, ennek megfelelően a politikai szimpátia alapján szavaznának e kérdésben.

Az Ivan Kosztov vezette Demokraták Erős Bulgáriáért (DSzB) szerint a részletek (például kik vennének részt a konzorciumban) megismerése nélkül veszélyes és felelőtlen ismét megnyitni a tárgyalásokat az erőműről. Kosztov szerint a bolgár kormány szavahihetősége jelentős mértékben erodálódik azzal, hogy folyamatosan változtatja álláspontját. Teljes mértékben reális a felvetés – a GERB-nek nincs egységes álláspontja, a végletekig szoros határidők miatt kapkod és ez akár negatívan is kihathat a párt népszerűségére).

Szűk mozgástere maradt Boriszovnak

A GERB-et falhoz szorították, az oroszok követelése nyomán a NEK 70%-os részesedése átkerülhet Moszkva kezébe és ezzel végérvényesen orosz érdekfüggőségbe kerülne Szófia. Boriszov a két rossz közül inkább a kisebbik rosszat választja – az állam feladná többségi tulajdonjogát a belenei atomerőműben és közben az orosz igények is csak részben fognak teljesülni. Az oroszok megkapnák pénzüket a technológiáért és az energiafüggőség is fennmaradna (a fűtőolajat és üzemanyagot mind Oroszország szállítaná). 

A fenti pontban való feltevés csak akkor fog bebizonyosodni, ha a konzorciumban szereplő vállalatok kilétére fény derül – ugyanis sok szakértő szerint a vállaltok közül számos szorosan kapcsolódik Oroszországhoz. Ez akár igaz is lehet, ugyanis a Quantum Group jelentős tevékenységet folytat Oroszországban. A kormánypártnak nincs konkrét elképzelése, hogy az erőmű megépülése után milyen többletköltségek keletkezhetnek (például az áram ára hogyan fog alakulni). A kozluduji atomerőművet is érinteni fogja a beruházás megvalósítása, ugyanis hamarosan lejár az 5. és 6. blokknak az engedélye és a tervezett 7. blokk sem épülne meg orosz technológiával, hanem teljes egészében amerikaival (Westinghouse). A GPC azzal, hogy 5-6 hónapon át fogja előkészíteni befektetői ajánlatát, a GERB malmára hajtja a vizet – egyrészről megnyugtatja az erőmű ellenzőit, hogy állami pénzt nem fog felemészteni a projekt, másrészről pedig a pártolók is elégedettek lesznek, ugyanis újra elindult a tervezés (a választásokig a GERB népszerűsége újra 30 fölött lesz ennek következtében).

A bolgár kormány azt a látszatot próbálja elhitetni, hogy a GPC-vel folytatott tárgyalások most kezdődtek és mindenképpen a nyilvánosság előtt folynak. Természetesen ez a legkevésbé sem hihető, ugyanis már több hónapja vannak erre utaló jelek – a Quantum Group bulgáriai képviselői hosszú időn át részt vettek az atomerőmű körüli tárgyalásokon és más privatizációs ügyletekben, így nem ismeretlenek a bolgár média számára. Más függőben lévő kérdés még, hogy a bolgár kormány által kinyilvánított követelések eléggé irreálisnak tűnnek-e a korábbi tárgyalásoknál megfogalmazott szempontokhoz képest.

Sok kérdés megoldatlan, a bolgár állampolgárok nem tudják, mi zajlik a háttérben és erősen megkérdőjelezhető, hogy magában a Boriszov-kabinetben is minden információnak a birtokában lennének. A kérdés, akkor ki irányítja a szálakat?

Milanov Viktor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »