Romney vészhelyzetben

Egy friss közvélemény-kutatás borzolja a republikánusok kedélyeit az Egyesült Államokban. Barack Obama elnökségének egyik legfontosabb reformja, az Obamacare, népszerű egyes bizonytalan államokban.

A Washington Post és a Kaiser Family Foundation közös felméréséből kiderül, hogy Florida, Ohio és Virginia államok választói az egészségüggyel kapcsolatban inkább Obamában bíznak, mint republikánus ellenfelében – írja a Washington Post. Ezekre a bizonytalan államokra különös figyelmet szentel a két jelölt, ezért Romney számára ez komoly figyelmeztetés. Barack Obama elnökségének egyik legjelentősebb döntése az Obamacare-nek nevezett reform volt, amely kötelezővé tette az egészségbiztosítást.

A három államban a gazdaság mellett az egészségbiztosítás számít a legfontosabb kérdésnek. A választók kétharmada szerint Obama reformját alapjaiban nem szabad megváltoztatni. Romney ígéretei szerint visszaállítaná az Obama előtti rendszert – ezzel az álláspontjával sok szavazót veszíthet. Emellett azok, akik ez a kérdést fontosnak tartják, inkább Obamára szavaznának. A szegényebb rétegek és az idősek körében pedig míg az Obamacare nagyon népszerű, addig Romney nagyon népszerűtlen.

Csaba Zsolt Márton

Friss hírek