A német hadsereg kivonul Boszniából

A Süddeutsche Zeitung értesülései szerint a hétvégén hazatérhet az a három katona is, akik még  Boszniában maradtak megfigyelőnek. 17 éves német jelenlét ér ezzel véget; 1996 óta közel 63 500-an vették ki a részüket az EU béketeremtő programjából, a bevetések során 18-an vesztették életüket.

A háború címszavakban

A Bosznia-Hercegovinában kirobbant polgárháború, amely az ottani szerbek, horvátok és bosnyákok között zajlott, Európa legnagyobb fegyveres összecsapása volt a II. világháború óta. Becslések szerint 100.000 halottat követelt, akik közül sokakat azóta sem sikerült azonosítani, több százezren sérültek meg, lettek földönfutók, menekültek. 1995-ben a megkötött béke garantálására bevonult a területre az Ifor, amit idővel Sforra neveztek át. Kilenc évvel később az ellátandó feladatok az Eufor hatáskörébe kerültek. 


Kivonulás lépésről lépésre

Mivel ettől kezdve a biztonsági helyzet folyamatosan javult, a német katonák fokozatosan hazatérhettek. 2011 decemberében azonban a vezetés úgy határozott, hogy meghosszabbítja a német jelenlétet, de 800 főben maximalizálta a kontingenst. A társadalmat meglepetésként érte az akkori döntés, ugyanis ezt megelőzően csökkentették drasztikusan a létszámot. Az elmúlt időszakban már csak 100-an teljesítettek szolgálatot a helyszínen, ők különböző turnusokban mehettek haza végleg Németországba. Az említett három katona az Eufor főhadiszállásán, a Szarajevóhoz közel eső Camp Butmirban tartózkodik hazatértükig.

“Esély egy jobb jövőre”

A CDU főtitkára, Hermann Gröhe, tisztelettel és elismeréssel nyilatkozott a német katonák teljesítményéről, s megköszönte a békéért tett fáradhatatlan erőfeszítéseiket és elkötelezettségüket. Mint mondta: “Munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a polgárháború szörnyűségei után Bosznia esélyt kapjon egy jobb jövőre”.  Tény, hogy a szembenálló felek nehézfegyverzetét sikerült megsemmisíteni, a csapatokat leszerelték, a helyi fegyvereseket demokratikus értékek mentén átképezték, valamint javítottak az infrastruktúrán (például a már kiépült autópálya-szakaszok is ennek az eredményei). Az így kiépült biztonság szolgáltatta végül a Bundesrat azon indítványának alapját, miszerint ideje a csapatokat kivonni és hazahívni. 

Katonás rend, politikai instabilitás

Euró milliárdok, több száz amerikai és európai diplomata és szakértő munkája ellenére Boszniában a mai napig káosz uralkodik a politikában. A probléma alapja, hogy a térségben élő szerbek, horvátok és bosnyákok mind maguknak akarják a vezetést, képtelenek a kompromisszumra. A helyzetet csak tovább fokozza, hogy a lakosság egyharmadát kitevő szerbek nem titkolt szándéka a Szerbiával való egybeolvadás.  

Szabó Boglárka

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »