A német hadsereg kivonul Boszniából

A Süddeutsche Zeitung értesülései szerint a hétvégén hazatérhet az a három katona is, akik még  Boszniában maradtak megfigyelőnek. 17 éves német jelenlét ér ezzel véget; 1996 óta közel 63 500-an vették ki a részüket az EU béketeremtő programjából, a bevetések során 18-an vesztették életüket.

A háború címszavakban

A Bosznia-Hercegovinában kirobbant polgárháború, amely az ottani szerbek, horvátok és bosnyákok között zajlott, Európa legnagyobb fegyveres összecsapása volt a II. világháború óta. Becslések szerint 100.000 halottat követelt, akik közül sokakat azóta sem sikerült azonosítani, több százezren sérültek meg, lettek földönfutók, menekültek. 1995-ben a megkötött béke garantálására bevonult a területre az Ifor, amit idővel Sforra neveztek át. Kilenc évvel később az ellátandó feladatok az Eufor hatáskörébe kerültek. 


Kivonulás lépésről lépésre

Mivel ettől kezdve a biztonsági helyzet folyamatosan javult, a német katonák fokozatosan hazatérhettek. 2011 decemberében azonban a vezetés úgy határozott, hogy meghosszabbítja a német jelenlétet, de 800 főben maximalizálta a kontingenst. A társadalmat meglepetésként érte az akkori döntés, ugyanis ezt megelőzően csökkentették drasztikusan a létszámot. Az elmúlt időszakban már csak 100-an teljesítettek szolgálatot a helyszínen, ők különböző turnusokban mehettek haza végleg Németországba. Az említett három katona az Eufor főhadiszállásán, a Szarajevóhoz közel eső Camp Butmirban tartózkodik hazatértükig.

„Esély egy jobb jövőre”

A CDU főtitkára, Hermann Gröhe, tisztelettel és elismeréssel nyilatkozott a német katonák teljesítményéről, s megköszönte a békéért tett fáradhatatlan erőfeszítéseiket és elkötelezettségüket. Mint mondta: „Munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a polgárháború szörnyűségei után Bosznia esélyt kapjon egy jobb jövőre”.  Tény, hogy a szembenálló felek nehézfegyverzetét sikerült megsemmisíteni, a csapatokat leszerelték, a helyi fegyvereseket demokratikus értékek mentén átképezték, valamint javítottak az infrastruktúrán (például a már kiépült autópálya-szakaszok is ennek az eredményei). Az így kiépült biztonság szolgáltatta végül a Bundesrat azon indítványának alapját, miszerint ideje a csapatokat kivonni és hazahívni. 

Katonás rend, politikai instabilitás

Euró milliárdok, több száz amerikai és európai diplomata és szakértő munkája ellenére Boszniában a mai napig káosz uralkodik a politikában. A probléma alapja, hogy a térségben élő szerbek, horvátok és bosnyákok mind maguknak akarják a vezetést, képtelenek a kompromisszumra. A helyzetet csak tovább fokozza, hogy a lakosság egyharmadát kitevő szerbek nem titkolt szándéka a Szerbiával való egybeolvadás.  

Szabó Boglárka

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »