Friss hírek

Kirohant a román miniszterelnök az államfői ülésről

Nem fogadta el, hogy egy nappal az ülés előtt kapta meg a napirendi pontokat, és nem értett egyet a „megaminisztérium” bevezetésével, így elhagyta a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) ülését csütörtökön Victor Ponta román miniszterelnök – adja hírül a Manna.ro.

A megaminisztérium egy iroda formájában működne, és a külügyminisztériumot, az európai kapcsolatokért felelős minisztériumot, a közszolgálati rádiót és televíziót, valamint Románia hitelességének visszaszerzésére alakult bizottságot koordinálná.

A miniszterelnök szerint az államfő így próbálja saját hatásköre alá rendelni a kormányt. „Nem hiszem, hogy az államfő látta a napirendi pontokat, valószínűleg az egyik tanácsadója akar a megaminiszter lenni” – vélekedett Ponta.

A miniszterelnök nem fogadta el Traian Băsescu államfő előterjesztését sem, miszerint a Legfelső Védelmi Tanács határozatában fogadják el a 2013-2016-os időszakra vonatkozó, a katonaság felszerelését célzó költségvetést. Egy ilyen döntést csak a parlament a költségvetés elfogadásánál hozhat meg, és az aktuális kormány mandátuma a decemberi választásokig tart – jegyezte meg Ponta.

Ponta távozásának másik oka az a dokumentum volt, mely szerint a CSAT az összes állami cég privatizációjáról határozhat. Ponta szerint ezt csak abban az esetben kellene bevezetni, ha az állami tulajdon privatizálása veszélyezteti az ország biztonságát.

„Az együttműködés nem alárendeltséget jelent. Nem vagyok az államfő alárendeltje, hanem az együttműködő partnere vagyok” – fakadt ki a kormányfő, és hozzátette, hogy a napirendi pontokat egy nappal az ülés előtt kapta meg, nem tíz nappal, ahogy ez lenni szokott, sőt levélben meg is írta, hogy néhány ponttal nem ért egyet.

„Elvi a probléma, az államfő nem kaparinthatja meg a kormány hatáskörét. Meg kellene szokja, hogy működjön együtt” – jelentette ki a miniszterelnök.

Ponta az ülésen megkérdezte az államfőt, hogy tekintve az álláspontok összeegyeztethetlenségét nem lenne-e jobb, ha elhagyná az ülést, amit Băsescu helyeselt. Ponta helyét Florin Georgescu pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes vette át, így folytatódott a CSAT ülése.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »