Kína vízre bocsátotta első repülőgép-hordozóját

Kedden szolgálatba állt a kínai hadsereg első repülőgép-hordozó anyahajója. Az 1998-ban Ukrajnától vásárolt, Varjagról Lianoning névre átkeresztelt hajó vízre bocsátása szimbolikus lépés Kína számára, és újabb jele az ázsiai nagyhatalom erősödő katonai potenciáljának.  

Az anyahajó szakértők szerint valós katonai előnyt nem jelent Kína számára, ám jelzi, hogy az ország célja a szárazföldi hadsereg után a flotta fejlesztése. A 65 ezer tonnás, 300 méter hosszú hajóhoz egyelőre nincsenek megfelelő repülőgépek, de már fejlesztik őket. A várakozások szerint legalább három év kell hozzá, hogy bevethető anyahajó legyen a Lianoning, ugyanakkor vízre bocsátásával tapasztalatokhoz jutnak, ami segítheti saját gyártású repülőgép-hordozójuk építését is.

A repülőgép-hordozó bemutatása az utóbbi időben kiújult szigetviták miatt üzenet a térség országainak. Különösen Japánnal szemben éleződött a feszültség a Szenkaku/Tiaojü-szigetek fennhatósága miatt. A megromlott viszony annak ellenére nem javul, hogy a kínai és japán külügyminiszter tárgyalt kedden New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének első napját követően. 

Földi Bence

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »