Saját rakétavédelmi rendszert hoz létre Lengyelország

Lengyelország önerőből rakétavédelmi és légvédelmi rendszert épít ki, hogy garantálja az ország hosszú távú biztonságát és a teljesítse a NATO-nak tett kötelezettségeit – jelentette ki a lengyel köztársasági elnök.

A Nemzetvédelmi Tanács előző heti ülését követően, a sajtó képviselőinek nyilatkozva Bronisław Komorowski a lépést a lengyel honvédelmi kapacitás növelése szempontjából kiemelkedő fontosságúnak nevezte. A határozat értelmében a köztársasági elnök, a kormánnyal egyetértésben, módosítani kívánja a még 2001-ben elfogadott hadsereg-modernizációs törvényt (ez kötelezi a mindenkori lengyel kormányt arra, hogy az éves GDP legalább 1,95%-át a hadsereg fejlesztésére fordítsa). Ezzel párhuzamosan, a közeljövőben a lengyel parlament elé kerülhet egy újabb, ezúttal a lengyel légierő fejlesztését elősegíteni kívánó törvényjavaslat.

A lassuló lengyel gazdasági növekedés ellenére a köztársasági elnök pozitívan nyilatkozott a beruházás anyagi hátteréről. Véleménye szerint a hadsereg vezérkarán belüli összevonások és az afganisztáni misszió megszüntetésével a honvédelmi tárca képes lesz a projekt finanszírozására.

A beruházás első lépéseként az elkövetkező években a hadsereg rövid- és középtávú rakéták elleni védelmi kapacitását fogják kiépíteni. Ennék célja különböző, stratégiailag fontos épületek, területek oltalmazása lesz mozgatható légvédelmi rendszerek segítségével. Az teljes lengyel légtér – nagy hatótávolságú rakéták elleni – védelmét pedig 2018-tól a lengyel és amerikai kormány megegyezése értelmében a Słupsk-Redzikowba települő amerikai SM-3 rakétaüteg fogja garantálni.

A lengyel kormány szándékai szerint, teljes kiépítését követően a rendszer fontos elemét fogja alkotni a NATO európai légvédelmi hálózatának.         

Dobrowiecki Péter

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »