Az eltűnt alelnök nyomában

Hszi Csin-ping (Xi Jinping) lehet Kína következő elnöke, aki márciustól irányítja majd az országot Hu Csin-tao (Hu Jintao) helyett, azonban most nem ezért szerepel a külföldi lapok és a kínai mikroblogok oldalain – az alelnök ugyanis két hétig nem jelent meg a nyilvánosság előtt és lemondott minden protokolleseményt, majd ma váratlanul felbukkant egy tudományos eseményen. A rejtélyes eltűnése felőli találgatásokat az is tovább erősíti, hogy a kínai kormány folyamatosan kitér a Hszivel kapcsolatos kérdésekre való válaszadás elől.

Helyi idő szerint szombat este Hszi Csin-ping megjelent a pekingi Kínai Mezőgazdasági Egyetemen rendezett eseményen, amelyen a nemzeti tudományos napot ünnepelték. A Hszinhua állami kínai hírügynökség rövid tudósítása egy fényképet is csatolt, amelyen a mosolygó alelnök más tisztviselők között lépdel. Ez nem lenne hír, ha Hszi Csin-pinget nem egészen pontosan két hete, szeptember 1-jén látták volna utoljára.

„Életben van Hszi Csin-ping?” – szegezte a nagy titkolózás hatására mindenkiben megfogalmazódó kérdést Hung Lej (Hong Lei) külügyminisztériumi szóvivőnek egy külföldi újságíró a keddi általános sajtókonferencián. „Remélem, hogy komoly kérdést is fel tud tenni” – hárított a szóvivő, aki a kínai alelnök hollétére irányuló további kérdésekre sem volt hajlandó reagálni. Hszi az utóbbi tizenhárom napban nem jelent meg a nyilvánosság előtt és lemondták a találkozóit is. Eltűnését követően számos találgatás és pletyka kapott szárnyra, főképp mivel a kínai kormány részéről senki sem kívánt beszámolni Hszi tartózkodási helyéről és hogylétéről – írja az Economist.

Távol a nyilvánosságtól

Hol van Hszi Csin-ping? Miért mondta le a Hillary Clintonnal való találkozóját? Miért nem vett részt a Kínai Kommunista Párt fontos gyűlésén? Egy balesetben sérült meg? Talán szívrohama volt? Életben van még? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatták az embereket és a politikai szakértőket, Kínában és külföldön egyaránt, hiszen Hszi alelnök októberben venné át a pártfőtitkári széket Hu Csin-taótól és jövő márciustól Kína elnökeként kormányozná az országot a következő öt-tíz évben. Azonban arra a kérdésre, hogy Hszi jól van-e, csupán az volt a szóvivő válasza, hogy nem áll rendelkezése olyan információ az üggyel kapcsolatban, amelyet megoszthatna. A Reuters forrása szerint a Kína-szakértők kétlik, hogy komolyabb baja lenne Hszinek egy kis gyengélkedésnél – ezt a véleményt az ország vezetéséhez közeli források is támogatják.

A múlt hét során számos magas szintű találkozót mondott le Hszi, ezzel keltve fel az érdeklődést holléte felől. A Hillary Clintonnal való egyeztetés lemondása még betudható lett volna a külügyminiszterrel való politikai nézetkülönbségeik ellen való tiltakozásnak. Azonban elmaradt a találkozója a szingapúri és a dán miniszterelnökkel is. Még furcsább, hogy a Központi Katonai Bizottság azon ülésén sem jelent meg, mely a Kujcsou (Guizhou) és Jünnan (Junnan) tartományokban történt földrengéseket tűzte napirendre, pedig Hszi a KKB alelnöke.

Eltűnése óta szerdán jelent meg először a neve a kínai médiában, azonban csak utaltak rá, nem pedig idézték őt – közölte a Reuters. A hír arról szólt, hogy magasabb rendű hivatalnokok, köztük Hu Csin-tao és Hszi Csin-ping is részvétüket fejezték ki egy elhunyt tábornok családjának. 

Találgatások mikroblogokon és a nemzetközi sajtóban

Kínai és külföldi székhelyű mikroblogokon és weblapokon olyan találgatások láttak napvilágot, hogy Hszi háta sérült meg úszás vagy futballozás közben, esetleg agyvérzése vagy szívrohama volt, de az is felmerült, hogy egy politikai indíttatású támadás során autóbalesetet szenvedett. A külföldi lapok beszámoltak arról, hogy – ahogy a hasonló helyzetekben a Kommunista Párt el szokott járni – cenzúrával blokkolták Hszi Csin-ping nevét a mikroblogokon. Az ilyen esetekhez hozzászokott kínai internetezők természetesen találtak megoldást a cenzúrára: „koronahercegként” hivatkoznak az eltűnt alelnökre.

Politikai csaták

Hszi Csin-ping a Kínai Kommunista Párt október második felében megtartandó kongresszusán venné át az ország első emberének helyét. A nagy várományos közszereplésének hiánya felveti azt a kérdést is, hogy vajon politikai kegyvesztettség miatt tűnt-e el alig egy hónappal a kongresszus előtt. A márciusi politikai tisztogatás után már az sem lenne meglepő. Az Economist beszámolt arról, hogy március közepén leváltották Po Hszi-laj (Bo Xilai) csungkingi (Chongquing) párttitkárt – akinek feleségét azóta felfüggesztett halálbüntetésre ítélték egy brit üzletember meggyilkolásáért – pedig egyesek úgy vélték, hogy a pártkongresszuson akár a Politikai Bizottság Állandó Bizottságának tagjává is előléphetett volna. A Párt egy másik reménybeli Politikai Bizottsági tagot is lefokozott, akit eddig Hu Csin-tao jobbkezének tartottak: Ling Csi-hua (Ling Jihua) fia Ferrarijával autóbalesetet okozott, ezért apja lecsúszott a ranglétrán.

A mai egyre táguló világban, ahol az információk gyorsan terjednek, annak ellenére, hogy az ázsiai óriás a világgazdaság és a nemzetközi diplomácia egyik legbefolyásosabb szereplője, az ország vezetőinek magánélete változatlanul ismeretlen marad a lakosai és a nemzetközi közösség előtt. Hsziao Min-csie (Xiao Minjie), egy független közgazdász azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy mielőtt messzemenő következtetéseket vonnánk le Hszi távollétéből, meg kell várni, hogy október 1-jén részt vesz-e majd a kínai nemzeti ünnepen.

Legfrissebb hírek

Legfrissebb értesülések szerint három, a kínai vezetéshez közeli forrás is azt nyilatkozta pénteken, hogy Hszi hátsérülést szenvedett, ezért az orvosa utasításának megfelelően fizikoterápiás kezeléseken vett részt – írja a Reuters. Diplomáciai találkozóit azért kényszerült lemondani, mert erős fájdalmai miatt szigorú ágynyugalmat rendeltek el számára, mielőbbi felépülése érdekében. A források azt nyilatkozták továbbá, hogy kényszerpihenője alatt Hszi fáradhatatlanul dolgozott a 18. Pártkongresszus előkészítésén, hogy ne kelljen elhalasztani az eseményt. Cseng Li (Cheng Li), a Brookings Institution szakértője azt nyilatkozta a kormány hallgatásával kapcsolatban, hogy teljesen érthető a reakciójuk. Ha azt nyilatkoznák, hogy a leendő elnökük kórházban van, az emberek azonnal elkezdenének aggódni, hogy biztosan haldoklik. A kínai források jelezték: Hszi várhatóan szombaton meg fog jelenni a nyilvánosság előtt, azonban részleteket nem közöltek. A felbukkanásáról szóló információk végül igaznak bizonyultak.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »