Rendhagyó mustra Rio de Janeiróban

Rendhagyóan ünnepelték a brazilok országuk függetlenségének 190. évfordulóját pénteken. Rio de Janeirot hatalmas szabadtéri múzeummá alakították, a nyüzsgő metropolisz különböző helyein nemzetközileg elismert művészek gigantikus szobrait állítottál ki.

Rio de Janeiro az OIR- Outras Ideias para o Rio (OIR- Más ötletek Riónak) elnevezésű projekt keretében vesz részt Brazília történelmének eddigi legnagyobb szabadtéri kiállításán. A terv nevének különlegessége, hogy visszafelé olvasva a város nevét adja, ami arra az ötletre utal, hogy más megközelítésből gondoljanak rá.

A szervezők között van a brazil médiaóriás, a Globo hatáskörébe tartozó Globo Rio szervezet, magáncégek, és a Kulturális Minisztérium is. Az elképzelések szerint, a tárlat két évente tér majd vissza a metropoliszba, a 2014-es labdarúgó világbajnokság idejére, valamint a 2016-os Olimpiai Játékokra. 

Marcello Dantas, a kiállítás kurátora és megálmodója szerint „Rio gazdag domborzata a legtökéletesebb helyszín egy szabadtéri kiállításra”. Dantas számára a street art fontos társadalmi jelentőséggel bír, mert egy-egy megoldás képes közelebb hozni a különböző társadalmi rétegek tagjait. „Az emberek felfigyelnek az újra, egyben a saját országuk örökségére is.” mondta.

Az alkotásokat hivatalosan pénteken mutatták be, az ország függetlenségének 190. évfordulója alkalmából, noha a katalán Jaume Prensa által készített hatalmas fej, amely a Guanabra-öbölben, a város déli részén lévő Botafogo tengerpart közelében látható, már napokkal előtte felkeltette a „cariocák”(Rio lakosainak helyi elnevezése) figyelmét. A szobor 12 méter magas és a „Látni az álmaimat”(Olhar em meus sonhos) címet kapta, alkotója Awildának nevezte el, négy hónapig készítette, művével Iemanjá, az Afrikából származó, s Latin-Amerika néhány országában is elterjedt joruba vallás tenger és anyaság istennője előtt tiszteleg.

Mellette még öt helyszínen várják az érdeklődőket. Az angol származású Andy Goldsworthy a land art képviselője, egy hatalmas agyagkupolát készített, a Városi Kulturális Központban. Honfitársa, Brian Eno a Carioca vízvezeték fehér falára három estén át 77 millió digitális festményt vetít. A veterán amerikai szobrász, Robert Morris a városközpontban található Floriano téren háromszög alakú üveglabirintust hozott létre. Ryoji Ikeda japán művész The Radar címmel, a Diabo tengerparton egy 15 méter magas toronyba felfüggesztett digitális rendszerrel különböző formákat vetít a homokra, zenei aláfestéssel.

Henrique Oliveira a csapat egyetlen brazil tagja, a Madeira parkban állítja ki Cascasa című művét, ami a városban összegyűjtött fadarabokból álló üreges szobor, melyen a látogatók átkelhetnek. Az alkotás rendeltetése az egykori favela és a helyén épült park közötti kapcsolat létrehozása. A turisták és a helyi lakosok körében is nagy sikert arat a rendhagyó mustra „Nagyszerűnek tartom ezeket a kezdeményezéseket, mert vonzzák az embereket és javítják a biztonságot.” nyilatkozta az egyik helyi lakos. A kiállítás ingyenes, egyes darabjai akár novemberig is láthatóak lesznek.

Balla Zsuzsa

Friss hírek