Öngyilkos merénylet a kabuli NATO-főhadiszállás mellett

Az elmúlt időszak egyik legkomolyabb célpontjait választó öngyilkos merénylő kísérelt meg terrortámadást az afganisztáni külföldi jelenlét szimbólumai ellen. Az egyelőre ismeretlen okok miatt korábban működésbe lépett robbanószerkezet is követelt áldozatokat az afgán fővárosban.  A tálibok vállalták a merénylet elkövetését.

A merénylet helyszíne jól példázza a támadás motivációját: a robbanás közvetlen közelében találhatóak az amerikai és az olasz nagykövetségek, az indiai és spanyol nagyköveti rezidenciák, valamint a kabuli elnöki palota és az amerikai Eggers Bázis is.

A támadásban érintett kerület vezetője, Haji Wasiullah Taj elmondása alapján a fiú 12-14 éves lehetett, és utcai árusnak álcázta magát, így juthatott be a szigorúan őrzött negyedbe, robbanóanyaggal teli hátizsákjával. A környéken rendszeresen elárusító gyerekek vallomásából kiderült, hogy korábban nem látták a fiút a környéken.

Az afgán belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az áldozatok sajnálatos módon kivétel nélkül olyan kiskorú, utcai árus gyermekek, akiket az elkövető is imitált, valamint azt, hogy az elkövetőt valószínűleg valami megzavarhatta az előrehaladásban, és emiatt nem a tervezett helyszínen, az épületek közvetlen közelében robbantott.

A szervezet egy e-mailben magára vállalta a támadást. A levélben a tálibok szóvivője, Zabihullah Mujahid leírja, hogy az elkövető egy 28 éves férfi, akinek az volt a feladata, hogy felrobbantsa azt a CIA irodát, amelyben a kémek oktatása zajlik. 

Ezzel szemben a kabuli rendőrség helyettes parancsnoka és a szemtanúk továbbra is az első verzió mellett foglalnak állást. A hivatalos álláspont azt sem zárja ki, hogy a merénylet valódi háttérintézménye a Haqqani-hálózat.

Ez utóbbi verzió azért is képzelhető el, mert az Obama-adminisztráció pénteken hivatalosan is terrorszervezetnek minősítette a Talibánnal is hírbe hozható Haqqani-hálózatot. A merénylet tehát valószínűleg egyfajta reflektálás a terrorellenes amerikai retorikára.

Sedghi Amitis

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »