Hollókő társaként válna világörökséggé Torockó

Testvértelepülési együttműködést kötött a Nógrád megyei világörökségi falu, Hollókő és Torockó; a megállapodás egy folyamat része, a cél az, hogy Torockó Hollókő társított partnereként válhasson a világörökség részévé – tájékoztatta a magyar település polgármestere az MTI-t hétfőn.

Szabó Csaba (Fidesz) elmondta: a vasárnap aláírt dokumentum kitér a két község kultúrájának, hagyományainak megismertetésére, az oktatási, közművelődési, kulturális és önkormányzati kapcsolatfelvételre, és a közös pályázati lehetőségek kihasználására.

Rögzítették: Hollókő önkormányzata felelősséget érez a Kárpát-medence egységes kultúrájának részét képező Torockó és környezete építészeti örökségéért, ezért támogatja, hogy Torockó – a hollókői ófalu világörökségi helyszínhez kapcsolódva – az UNESCO világörökségi listájára kerüljön.

A palóc település a felterjesztés kapcsán minden segítséget megad testvértelepülésének, illetve a világörökségi bizottság pozitív döntését követően átadja önálló világörökségi helyszínként szerzett sokrétű tapasztalatait.

Szabó Csaba a megállapodás háttereként elmondta: korábban Kelemen Hunor volt kulturális miniszter indítványozta a Fehér megyéhez tartozó Torockó és Hollókő társított partnerségét, a nógrádi falu pedig támogatta az elképzelést.

A művelődési minisztérium tárca – Erdélyből elsőként – februárban terjesztette fel a magyarlakta falut az UNESCO várólistájára a Kárpát-medence legépebben és leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együtteseként, Hollókő kiterjesztéseként. A világörökségi bizottság leghamarabb 2013-ban dönthet a javaslatról.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »