Sorsfordító nap vár ma a tőzsdére

Öveket becsatolni, sorsfordító nap előtt állnak a tőzsdék az augusztusi csend után. A festői környezetben megrendezett Jackson Hole-i konferencia fordulatot hozhat a nyárra jellemző tőkepiaci optimizmusban. Nagyok a piaci várakozások, két éve ugyanis ezen a rendezvényen adott Bernanke Fed elnök erős indikációt a második monetáris expanziós programra (QE2), amit fél év töretlen emelkedés követett az amerikai tőzsdéken.

Mire figyeljünk Bernanke magyar idő szerint 4 órakor kezdődő beszédében? A piac arra számít, hogy erős utalást tesz a monetáris stimulus harmadik felvonására (QE3). Szerintünk viszont csak a szokásos mondatokat hallhatjuk Berni bácsitól, nevezetesen, hogy a Fednek vannak eszközei a gazdaság élénkítésére, azokat használja is, ha megkívánja a helyzet. Azonban valószínűleg nyitva hagyja a QE3 lehetőségét is, és minden szereplőnek tetsző kijelentéseket igyekszik tenni. Ennek ellenére negatív reakcióra számítunk, hiszen a várakozások túl magasak, a piac már konkrét utalásra számít.

A jegybankárok viszont megosztottak az újabb kötvényvásárlási program hatékonyságát illetően. A költsége ugyanis magas, a pénzügyi piacokra öntött plusz pénz pedig alig csorog át a reálgazdaságba, mivel a kockázatokat kerülő bankszektor ráül a plusz likviditásra. Ráadásul az utóbbi hónapban kedvező makroadatokat láthattunk az USA-ból: A gazdaság 1,7%-kal nőtt, az ingatlanpiac kezd magára találni a foglalkoztatottság, ha gyengén is, de emelkedik, a munkanélküliség pedig ugyan nem alacsony (8,3%), de sokat javult az elmúlt két évben.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »