Dél-Korea nemet mondott Japánnak

Dél-Korea elutasította Japán azon hivatalos felkérését, hogy a vitatott hovatartozású szigetek ügyét utalják az ENSZ Nemzetközi Bírósága elé.

Dél-Korea hétfőn elutasította Japán azon hivatalos felkérését, hogy a vitatott hovatartozású, Koreában Dokdo, Japánban Takesima néven ismert szigetek ügyét utalják közösen az ENSZ Nemzetközi Bírósága elé. Az indítványt a tokiói külügyminisztériumból Japán szöuli nagykövetségén keresztül juttatták el a dél-koreai külügyminisztériumhoz.

Kim Szunghvan, Dél-Korea külügyminisztere „megfontolásra sem méltónak” nevezte Japán békítő kezdeményezését. A politikus még a diplomáciai megoldás lehetőségét rejtő javaslat megszületése előtt egy parlamenti ülésen kijelentette: szigorú intézkedéseket foganatosítanak, ha Japán nem változtat a szigetekkel kapcsolatos hozzáállásán. Szöul a felkérés kapcsán leszögezte: a szigetek hovatartozását illetően szó sincs területi vitáról, azok „történelmileg és a nemzetközi jog szerint Korea részét képezik”.

A vita azután vált feszültté, hogy Li Mjungbak dél-koreai elnök augusztusban meglátogatta a szigeteket, Japán heves tiltakozását kiváltva.

Szomszédját megszorongatandó Tokió már egy ideje fontolgatja a Szöul és közötte fennálló devizacsere megállapodás felülvizsgálatát. Ezt a szerződést eredetileg azért hozták tető alá, hogy stabilizálják a dél-koreai fizetőeszközt, a vont. Azt egyelőre nem tudni, hogy a szerződés esetleges módosításának milyen hatása lenne Dél-Koreára nézve.

Ezzel párhuzamosan a tajvani miniszterelnök, Ma Jing-csiu leszögezte, hogy nem szövetkezik a Kínai Népköztársasággal Japán ellen egy másik szigetvitában, amely a Kelet-kínai-tengeren elhelyezkedő, Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven emlegetett sziklákat érinti. „Tudatni szeretnénk japán barátainkkal, hogy mi nagyon komolyan vesszük a kapcsolatainkat Tokióval. A vita békés úton történő megoldását támogatjuk, szerintünk az összes érdekelt félnek ezt kellene preferálnia” – közölte Ma.

A japán fennhatóság alatt álló szigeteket Tajpej és Peking is magáénak tartja. (A tekintetben egyetértés van köztük, hogy a szigetek Tajvanhoz tartoznak, ugyanakkor abban nincs, hogy Tajvan a Kínai Népköztársaság része-e, vagy sem.)

Pallos Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »