Lakhdar Brahimi az ENSZ szíriai különmegbízottja

Az előd Kofi Annan mintegy két héttel ezelőtti lemondását, valamint hat pontos tervezetének bukását követően Lakhdar Brahimi kinevezése az ENSZ és az Arab Liga egyetértésével valósult meg. Az eddig napvlágot látott információk alapján Brahimi napokig hezitált, elvállalja-e a pozíciót.

A döntést az ENSZ főtitkára, Ban Ki Moon jelentette be. Beszédében kitért arra, hogy a mintegy 17 hónapja tartó szíriai konfliktus – amely mára polgárháborúvá nőtte ki magát – rövidesen véget kell, hogy érjen.

Brahimi kinevezése egy nappal azt követően történt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa beszüntette márciusban indított szíriai megfigyelő misszióját, valamint egy időben a török hatóságok jelentésével, miszerint a Törökországba menekült szíriai állampolgárok száma nemsokára eléri a 70 ezret.

A Kofi Annant váltó, Nobel-békedíjas, algériai ex-külügyminiszter nevéhez elsősorban az ENSZ békeműveleti reformjának kidolgozása, más néven a Brahimi-jelentés megalkotása fűzhető.

Sedghi Amitis

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »