Támadás egy pakisztáni légi támaszpont ellen

Péntekre virradóra fegyveresek támadtak meg egy pakisztáni katonai légi támaszpontot Iszlámábád közelében. A pakisztáni tálibok vállalták a felelősséget a támadásért.

Péntekre virradóra fegyveresek támadtak meg egy pakisztáni katonai légi támaszpontot Iszlámábád közelében. A pakisztáni tálibok vállalták a felelősséget a támadásért, amelyben egy katona és kilenc milicista vesztette életét, valamint a bázis parancsnoka súlyosan megsebesült. A történtek után Pakisztán összes katonai légi támaszpontját riadókészültségbe helyezték. A BBC beszámolója szerint a biztonsági erők a támadást más egységektől érkezett segítséggel visszaverték, jelenleg a fegyveresek felkutatása folyik a környező falvakban.

A tűzharc, amely a fegyveresek és a biztonsági erők között zajlott, péntek hajnali két óra tájban kezdődött Pakisztán egyik legnagyobb légi támaszpontján. A lázadók katonai egyenruhát és robbanóanyaggal felszerelt öveket viseltek. Először aknavető gránátokkal lőtték a létesítményt, majd a szögesdrót kerítésen átmászva bejutottak a támaszpont területére, elértek egészen a hangárokig, ahol az őrség kommandósok segítségével megállította őket. 

Hírek szerint a tálibok célja atomfegyverek megszerzése volt a létesítményből, ahol azonban hivatalos információk szerint nincsenek ilyen típusú harci eszközök. A komplexumban nem keletkezett komolyabb kár, csupán egy harci repülőgép sérült meg, amikor a terroristák kívülről lőttek. Ez már a harmadik támadás volt a pakisztáni bázisok ellen. A hatóságok most azt vizsgálják, hogy az iszlamista támadóknak voltak-e szövetségeseik a bázison belül, amire már volt példa Karacsiban. 

A pakisztáni vezetés továbbra is makacsul azt állítja, hogy képes megvédeni az állampolgárait és a katonai létesítményeit a támadásoktól. Egyre többen vannak azonban az ebben kételkedők, akik azt mondják, hogy a tálibok és az al-Kaida terrorszervezet közötti kapcsolat egyre szorosabbá válik, sokszor egymást támogatva hajtanak végre meglepetésszerű fegyveres akciókat. 

Pallos Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »