Nagyon ellustult az amerikai törvényhozás

A CBN News tudósítása szerint a jelenlegi 112. Kongresszus több mint 60 éve a legkevésbé aktív testület. A 2012-ben előterjesztett majd 4 000 javaslatból, mindössze 91 darab jutott át, ez kevesebb, mint 2%. A USA Today által elemzett adatok alapján a republikánusok vezette Képviselőház összesen ez évben 90 darab törvényjavaslatot fogadott el, ezzel a jelenlegi honatyák túltettek azon a negatív rekordot jelentő számon is, ahány előterjesztést a Harry Truman elnök regnálása idején munkálkodó, „do – nothing Congress”-nek, azaz „semmittevő Kongresszusnak” is nevezett 1948-as törvényhozás fogadott el. 

A munkát az éles pártellentétek lassítják le ennyire, azaz szinte kizárja a kompromisszum lehetőségét, hogy az elnök, Barack Obama demokrata, míg a Képviselőház republikánus többségű. Ezt támasztja alá, hogy a 111. kongresszusi terminus alatt, mikor a kormányzó demokraták voltak többségben a Kongresszus mindkét házában, 2009-ben 125 törvényt fogadtak el, míg 2010-ben ennek több mint kétszeresét 258-at. A Képviselőház szóvivője, Doug Heye megvédte a testületet, mint mondta, a ház 30 fontos gazdasági kérdésben tudott végső döntésre jutni, melyre a demokrata vezetésű szenátus nem volt képes. A demokrácia fő motorja, a törvényhozói munkában áll, s amíg a két párti megosztottság és szembenállás ilyen erősen megmarad, vagy nem következik be akár demokrata, akár republikánus irányban hatalmi eltolódás az esedékes választásokon, addig nincs is remény ennek újraindulására. 

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »