Drágább lesz a kereskedelem

Évekkel ezelőtt, amikor a Wall Street-i tőzsde egyre gyorsabb, széttagoltabb és kifinomultabb lett, a fejlesztések indoka egyértelműen az alacsonyabb kereskedelmi költségek voltak. De amíg a tempó és a piacok bonyolultsága gyors ütemben fejlődik – jelenleg az üzletkötéseknél a mikromásodpercek számítanak -, egyre több piaci szereplő és egyre több tanulmány mutat rá arra, hogy ezek a növekvő előnyök a befektetők számára megtorpantak, sőt elkezdtek csökkenni.

Az Abel/Noser brókerügynökség felmérése kimutatta, hogy egyetlen értékpapír adásvételének a költsége a kereskedelemszervezés fejlesztése következtében 2000 és 2010 között átlagosan a felére, 3.5 centre redukálódott, ám az utolsó negyedévben ez már ennél kicsivel magasabb volt, 3,8 cent.

A nagy sebességű tőzsde akkor került gorcső alá, amikor a közelmúlt kereskedelmi zavarai kihangsúlyozták a kockázatokat és az instabilitást. Ebben a hónapban a Wall Street egyik legfontosabb kereskedelmi vállalata, a Knight Capital 440 millió dollárt vesztett 45 perc leforgása alatt egy hibásan telepített szoftver miatt.

Manoj Narang, a Tradeworx alapítója mondta, hogy a verseny egyfajta „adóvá” vált a komputerizált kereskedőcégek számára. Szerinte a versenyzők egyre kevesebb erőforrást fognak a versenyre ráfordítani, ha látják, hogy kevesebb a többletnyereség. Narang rámutatott, hogy a befektetők eddig is hatalmas haszonban részesültek a piac kifinomultságának növeléséből.

Bernáth Márk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »