Van, aki szerint nem indul be a pénzpumpa

A befektetési bankház szerint némi javulást mutattak az amerikai makroadatok, így nem számítanak a QE3 néven futó, újabb kötvényvásárlási programra a Federal Reserve-től. Korábban a piacok erősen spekuláltak arra, hogy a Fed ismét pénznyomtatással avatkozhat be mára azonban csökkent a program valószínűsége a Goldman Sachs szerint. Legkorábban év végén vagy jövő év elején tudnak elképzelni hasonló lépést.

Mi – a korábbi álláspontunknak megfelelően – osztjuk a Goldman nézetét, hogy nem lesz QE3. A reálgazdasági folyamatokon ugyanis nem igen tud segíteni egy újabb pénzpumpa, hiszen a pénzügyi rendszer csatornáin, a bizalomhiány miatt nem jut keresztül a friss pénz. Az augusztus 30-án kezdődő Jackson Hole-i konferencia tehát újabb csalódást hozhat a tőkepiacokon, hiszen még mindig sok befektető számít a program bejelentésére.

A két évvel ezelőtti konferencia ugyanis szép emlékeket hagyott a piacokon, ugyanis a második, QE2 néven futó kötvényvásárlási programra ekkor tett igen erős utalást Bernanke, Fed elnök. Ezt féléves stabil emelkedés követte a tőzsdéken, az S&P500 index közel 30%-ot emelkedett nagyobb visszaesés nélkül. Akkor azonban kevésbé számított a piac erre a lépésre, most pedig nem számítunk ilyen utalásra, így az augusztus vége negatív fordulatot hozhat a piacokon.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »