Közép-afrikai menekültek Csádban

Csád kormánya nemzetközi védelmet és segítséget nyújt annak az ötezer közép-afrikai köztársaságbeli menekültnek, akik Csádban kerestek menedéket. Az akción a kormány többek között helyi hatóságokkal és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) közösen dolgozik június óta, jelentette hétfőn Xinhua Vicorien Ndakass, az UNHCR csádi kommunikációért felelős megbízottja.

Csádi és közép-afrikai hatósági források szerint fegyveres csapatok foglalták el a két ország közös határa mentén fekvő közép-afrikai falvakat. Bár fegyveres összetűzésről egyelőre nem érkezett hír, sok helyi a csádi menedék mellett döntött. A menekültek csádi határfalvakban telepedtek le, a fennálló helyzetet nem csak szociológiai, hanem a nyelvi rokonság is megkönnyíti, jelezte az UNHCR.

A milíciák egyike az ország északi részén működő FDPC milícia (Democratic Front for the People of the Central African Republic), melyet az az Abdoulaye Miskine (másik nevén Martin Koumtamadji) vezet, akinek a neve a Bemba-perből is ismerős lehet. A csád nacionalista hadúr 2005 óta áll az élén a korábban Líbia által támogatott csapatnak. A speciális, hadseregen kívül működő egységet Ange-Félix Patassé korábbi közép-afrikai köztársaságbeli elnök hívta életre azért, hogy megakadályozza ellenfele, Francois Bozizé 2002-2003-as puccskísérleteit.

Pavlovits Máté

Friss hírek