Egyszeri tételek küldték padlóra a Mol profitját

Sok egyszeri hatást nem tartalmaztak az előrejelzések, így maradt el az eredmény jelentősen a Portfolio.hu elemzői konszenzusától. A MOL menedzsment ma 10 órakor tartott konferenciahívást az eredményekről.

A kutatás-termelés üzletág számait a február óta kieső szíriai kitermelés és a továbbra is gyengélkedő adriai mélytengeri olajtermelés húzta le. Utóbbit időjárási és a szerződésekbe foglalt tényezők is kedvezőtlenül érintették. A csoport teljes szénhidrogén termelése 113 ezer hordóra zuhant a negyedévben a tavalyi 149 ezer és a múlt negyedéves 134 ezer hordós kitermelésről, amit azonban a karbantartási munkák is befolyásoltak. A vállalat év végére vár fellendülést e téren, de a második félév számai várhatóan még így is elmaradnak a 130-140 ezres értékektől. Az üzletágat egy iráni működéshez köthető 7,8 milliárd forintos egyszeri tétel is sújtotta, továbbá 6-7 milliárd forint értékű átértékelés is negatívan hatott a számokra.

A finomítói üzletágat karbantartási munkák is érintették, de a veszteséget a készletátértékelés 40 milliárd forintos egyszeri hatása okozta. A mögöttes folyamatok kedvezőek voltak az üzletágban, a Brent és Urál olaj különbözet tágult, és a finomítói marzsok is nőttek a negyedév során. A második negyedév óta eltelt időszakban azonban megfordultak e folyamatok így az egyszeri tételek nélkül kedvezőtlenebb számokat hozhat a harmadik negyedév e divízióban.

A petrolkémiai üzletágat segítette, hogy az árrés nagyot emelkedett az első negyedévben elért történelmi mélypontja után, de a dollárerősödés rontotta a képet. A gázüzletág a szezonális hatások és a Horvátországban és Magyarországon szabályozott gáz kiskereskedelmi árak miatt is gyengén teljesített.

A MOL csoport beruházásai 67 milliárd forintra (290 millió dollár) rúgtak, az első félév beruházásai így jóval elmaradtak az idei évre tervezett 1,4-1,6 milliárd dolláros érték időarányos részétől. A fókuszban a kitermelési projektek álltak, de több finomítói karbantartásra is sor került a negyedévben. A hitelek tovább csökkentek, az eladósodottság 27,7%-ra süllyedt az első negyedéves 29% után.

Bár a mögöttes folyamatok kedvezőek voltak a MOL második negyedévében, a várakozásokat az egyszeri tételek nyomán nem tudta hozni a cég. Így a napokban további profitrealizálásra számíthatunk a részvények terén. A második félév javulást hozhat szerintünk, de sok befektető inkább kiszállhat a részvényekből az elmúlt hetek magas árfolyama nyomán.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »