Megmentik-e ősszel Spanyolországot?

Stílusosan távozott nyári, galíciai szabadságára Mariano Rajoy spanyol kormányfő. A néppárti miniszterelnök évközepi sajtótájékoztatóján utalást tett egy közeljövőbeli spanyol mentőcsomagra, a kormány a következő két évre pedig mintegy 70 milliárd eurós megszorító csomagot irányzott elő. A nemzetközi piacok és az állampolgárok rohamos bizalomvesztése közepette azonban úgy tűnik, jelenleg nincs  alternatívája a jobboldali kormánynak.

A spanyol bankrendszer európai megtámogatása és a kormány júliusban bejelentett megszorító csomagja, mely az állami bevételek növelésével és a takarékossági programokkal 65 milliárd eurós megtakarítást céloz 2015-ig, nem érte el célját: sem a nemzetközi piacokat, sem a spanyol választópolgárokat nem tudta meggyőzni a kormány gazdaságpolitikájának helyes irányáról és a gazdasági kilábalás esélyeiről.

A bizalomvesztés hálójában

A bejelentést követően, július második hétvégéjén, erőszakos összecsapásokra került sor először a Madridba érkező asztúriai bányászok és a rohamrendőrség, majd a bányászokhoz csatlakozók és a rendvédelmi erők között. Ugyanakkor országos tüntetéssorozat részeként a közszolgáktól egészen a filmszínészekig, mint például Javier Bardem, szinte minden szakmai réteg csatlakozott a kormányellenes demonstrációhoz.

Hiába kérte Rajoy előzetesen a spanyolok türelmét és áldozatvállalását, a beígért ÁFA-csökkentés helyett ÁFA-emelés, a köztisztviselői állomány karcsúsítása és kedvezményeik megvonása, a szociális segélyek visszaszorítása a 24 és fél százalékos munkanélküliség terheit nyögő spanyol társadalomban nem találtak megértésre. A spanyolok számára méginkább dühítő, hogy a kormány és a többségében néppárti vezetésű tartományi kormányzatok az egészségügyi rendszer és az oktatás terhére spórolnának, miközben a bankoknak jelentős segítséget nyújtanak.

De nem is a társadalmi elégedetlenség az, amely a Rajoy-kormányt július végén leginkább izgatta, hanem a nemzetközi piacok reakciója. A befektetői bizalom ugyanis minden erőfeszítés ellenére nemhogy nem növekszik, hanem a nyár utolsó hónapjára elérte a kritikus mélységet. A tíz és kétéves lekötésű spanyol állampapírok hozamai hét százalék fölé emelkedtek, ez az arány pedig Írország, Görögország vagy Portugália esetében európai mentőcsomaghoz vezetett.

Az sem ad okot különösebb bizakodásra, hogy a spanyol központi bank július végén bejelentette, a spanyol hazai össztermék 0,4 százalékkal zsugorodott a második félévben, mely így már egy százalékos visszaesést jelent éves szinten. A spanyol kormány által közzétett adatok még tovább rontottak ezen a képen, mivel az idén várható 1,5 százalékos gazdasági visszaesés után jövőre ugyancsak negatív tendenciát prognosztizált. A 2013-ra jósolt fél százalékos visszaesést csak 2014-ben követheti 1,2 százalékos GDP-bővülés.   

Újabb ígértek 

Mineden arra utal tehát, hogy a nyár végére elfogyott a levegő a jobboldali spanyol kormány körül. Rajoy, a miniszterelnökség tájékoztatása szerint csak néhány napos, szabadságra vonulása előtt így megcsillantotta egy spanyol mentőcsomag rémképét. Ugyanazon a napon a kormány közzétette kétéves takarékossági tervét, mely 2013-ra 39, 2014-re pedig 50 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő. A 2013-as szám nagy részben a már július elején bejelentett megszorító csomag spórolásaiból eredne, mintegy 23 milliárd euró, ezen felül nagyarányú, komolyabb kiadáscsökkentésre lehet számítani a minisztériumok és egyéb kormányzati szervek költségvetésében, illetve a regionális kormányzatok kiadásaiban. A következő két évben, az El País baloldali napilap kormányzati forrása szerint, a Rajoy vezette kabinet mintegy 5,3 milliárd eurót spórolna a közmunkaprogramok befagyasztásával. Ez pedig a munkanélküliek számának növekedését, egyúttal az állam és a társadalombiztosítási kassza bevételeinek további apadását jelentheti. 

A Rajoy-kabinet várhatóan a nemzetközi piacok befektetőivel és az európai pénzügyi intézményekkel vív nagy csatákat elsősorban, a miniszterelnök kijelentései az ő bizalmuk visszanyerését szolgálják. Rajoy ugyanis úgy fogalmazott, hogy ha szükséges Spanyolország nem fogja a végsőkig húzni az európai mentőcsomag kérvényezését.

A bizalom helyreállítása érdekében azonban minél előbb rendeznie kell a régiók helyzetét, kialakítani egy adósság és deficitcsökkentő programot, mivel jelen pillanatban nem a bankrendszer, hanem a régiók által felhalmozott adósságok jelentik az elsődleges rizikófaktort a spanyol gazdasággal kapcsolatban.

Elsősorban a már évek óta az eladósodással küzdő Katalónia, illetve a júliusban állami segítségért folyamodó Valencia és Murcia tartományok vannak bajban. A három tengerparti tartomány adóssága összesen meghaladja a hatvan milliárd eurót. Az említett régiókat, a további 14 millárd eurós adósággal rendelkező Andalúziával együtt, érintette leginkább az ingatlanválság és így a munkahelyek tömeges megszűnése. Tovább súlyosbítja a helyzetet a helyi korrupció, amelybe a Zapatero kormány utolsó évében még a valenciai néppárti tartományi elnök, Francisco Camps is belebukott.

Hiányzó politikai alternatíva 

A gazdaság kilátástalansága és a már évek óta tartó politikaellenes állampolgári attitűd még mindig nem bizonyul elégségesnek a fél éve kormányzó PP (Néppárt) szembeni teljes bizalomvesztéshez. Igaz, hogy a kormányzó párt népszerűsége nyolc százalékkal csökkent a tavaly novemberi abszolút képviselőházi többséget jelentő eredményhez képest, előnye még így is hat és fél százalékos a PSOE-jal (Spanyol Szocialista Munkáspárt) szemben.

Centro de Investigaciones Sociológicas (Társadalomkutató Központ, a magyar KSH-nak felel meg) agusztus elején megjelent felmérése szerint a megkérdezettek 36,6 százaléka szavazna a PP-re, 29,9 százalék pedig a szocialistákra. Ez azt jelenti, hogy a baloldal nem tudta kihasználni helyzeti előnyét, mindössze 1,2 százalékkal növelték eredményüket tavaly november óta. A PSOE a várakozásokkal ellentétben nem esett át megújuláson, sem a személyi , sem a politikai programok tekintetében.

Ráadásul a pártot még mindig az az Alfredo Pérez Rubalcaba vezeti, aki a bukott Zapatero-kormányban több fontos tisztséget is betöltött, az utolsó évben még miniszterelnök-helyettesként is kivette a részét a válságkezelés halogatásából. Az elmúlt hónapok nyerteseiként az országos kispártokat lehet elkönyvelni: a radikális baloldali Izquierda Unida (Egyesült Baloldal) 6,9 százalékról 8,6 százalékra, a centrista-szociálliberális Unión, Pogreso y Democracia (Egység,Haladás és Demokrácia) pedig 4,7-ről 6,6 százalékra növelte népszerűségét fél év alatt.

A két nagy párt vezetőjének megítélése tovább romlott az elmúlt hónapokban. Rajoy ebben a versenyben is jobban áll mint Rubalcaba. Rubalcaba  személyéz illetően a válaszadók 83,5 százaléka kevéssé vagy semennyire nem bízik a baloldal vezetőjében, míg ez az arány Rajoy esetében „csak” 77,9 százalék. Aligha bíztató azonban, hogy az utóbbi arány húsz százalékos visszaesést jelent Rajoy számára, 2011 novemberéhez képest. Csökken a száma a kabinet munkáját pozitívan értékelő választópolgároknak is. A kormány teljesítményéről 56 százalék nyilatkozik úgy, hogy az rossz vagy nagyon rossz volt az elmúlt hónapokban. A legnépszerűbb miniszterek (Alberto Ruíz-Gallardón igazságügyminiszter, Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes, Ana Pastor forrásügyi miniszter) megítélése is szignifikánsan romlott pár hónap alatt.  

Mindent összevetve tehát a kormány és a jobboldal politikai népszerűsége rohamosan esik vissza, de még így is előnyben vannak a szocialistákkal szemben, akiknek az elmúlt években sikerült eljátszaniuk a választók bizalmát. A helyzet ideális az országos kispártok számára a felemelkedéshez, amennyiben meg tudják szólítani a választókat, főleg úgy, hogy a tavaly igen aktív elégedetlenek mozgalma (indignados), az általános elégedetlenség ellenére, 2012-ben még alig hallatot magáról.

Pap Milán

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »