Kazahsztán is megemlékezett Hirosimáról

A Kazah Köztársaság Külügyminisztériumának Hirosima elleni atombomba támadás 67. évfordulója alkalmából közzétett Nyilatkozata.

“Az 1945. augusztus 6-a az emberiség történelmébe, Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadást szenvedő a japán nép tragédiájaként íródott be. Lassan, már 70 éve ez a nap az emlék és bánat napja. 

Kazahsztániak, akik saját magukon érezhették a nukleáris tesztek tragédiáját, melyen érinti a Japán nép fajdalma és szenvedélye, amin keresztül átmentek. A negyven év alatt (1949-1989) a „Szemeyi” (Szemipalatinszk) atomkísérleti telepen kb. 450 nukleáris robbantást hajtottak végre, amely 1 millió embernek az életét tette elviselhetetlenné. A Kazah nép akaratából az 1991. augusztus 29-én N.Nazarbajev az elnöki rendelettel örökké bezártatta az említett atomkísérleti telepet. Hálásak vagyunk a japán nép azon törekvésein, amin a nukleáris kísérletek következményei likvidálása véget segítséget nyújt.

Hirosima és Szemey nemcsak a tragédia szimbólumává vált, hanem az atomveszély elleni harcé is. Kazahsztán Japánnal egyesülve, a világközösség többi tagjával együtt folytatólagosan és aktívan olyan politikát folytat, ami az emberiségnek a nukleáris fegyvertől elszabadulására és az atomsorompó rezsim erősítésére irányul.

2009-ben az ENSZ Közgyűlése Kazahsztán kezdeményezésére az augusztus 29-ét az Atomkísérletek elleni fellépés nemzetközi napjává nyilvánította. Ennek megfelelően, ezen a napon minden évben, olyan rendezvényeket tartanak, ahol az atomkísérletek szörnyű mivoltáról emlékeztetnek az emberiséget, valamint a jövőben ilyen kísérletek ne történjen.

A globális antinukleáris mozgalom élvonalán levő Kazahsztán, a világközösség tagjait arra kéri, hogy elfogadtatásra kerüljön a Nukleáris fegyvermentes világról szóló egyetemes deklaráció, aminek a lényege az hogy, papírra foglaljon az összes állam nukleáris fegyverről való lemondási szándékát. Deklaráció magában a Nukleáris fegyverekről szóló Konvenció elő kapuja lenne.  Biztosak vagyunk abban, hogy a Föld nukleáris fegyverektől mentessége lehet garanciája annak, hogy ne ismétlődjön a Hirosimai tragédia.”

Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »