Lemondott a nyugatbarát Abdul Rahim Wardak

A pozíciójából korábban felmentett afgán védelmi miniszter Hamid Karzai elnök felkérésére sem vállalja a megbízott védelmi miniszteri posztot. Az Afganisztánba delegált diplomaták egyöntetű véleménye szerint a köztudottan nyugatbarát miniszter lemondása kedvezőtlenül befolyásolja majd az átmenetet.

Abdul Rahim Wardak, az Afganisztáni Iszlám Köztársaság védelmi minisztere még az elnök, Hamid Karzai felkérésére sem vállalja a megbízott védelmi miniszteri posztot. A 2004 óta tevékenykedő Wardak elsősorban nyugatbarát hozzáállásáról, és az afgán hadsereg megreformálása terén tett erőfeszítéseiről híresült el.

Afganisztán belügyminiszteréhez, Bismillah Khan Mohammadihoz hasonlóan a védelmi minisztert is szombaton mentette fel pozíciójából az afgán parlament, elsősorban az országban növekvő erőszak és a pakisztáni-afgán határ feletti sorozatos nézetletérések miatt. Bár egy nappal lemondatása után Karzai elnök ismét felkérte kollégáját a megbízott védelmi miniszteri poszt betöltésére addig, amíg megfelelő jelöltet nem találnak, Wardak ezt nem vállalta. 

Az ex-miniszter egy sajtótájékoztatón a következőképp indokolta lemondását: “Tiszteletben tartottam a parlament döntését, amikor két alkalommal is megszavaztak a védelmi miniszteri poszt betöltésére. Most tiszteletben tartom azon döntésüket, miszerint elbocsátanak, ezért lemondok.”

Az Afganisztánban állomásozó diplomaták szerint Wardak miniszter lemondása kedvezőtlenül befolyásolja a biztonsági felelősség afgán kézbe adásának folyamatát. Magas rangú NATO-tisztek elmondása szerint Wardak lemondásával Afganisztán nyolc év után elvesztette egyik legrátermettebb miniszterét.

Sedghi Amitis

Friss hírek

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »