Lemondott a nyugatbarát Abdul Rahim Wardak

A pozíciójából korábban felmentett afgán védelmi miniszter Hamid Karzai elnök felkérésére sem vállalja a megbízott védelmi miniszteri posztot. Az Afganisztánba delegált diplomaták egyöntetű véleménye szerint a köztudottan nyugatbarát miniszter lemondása kedvezőtlenül befolyásolja majd az átmenetet.

Abdul Rahim Wardak, az Afganisztáni Iszlám Köztársaság védelmi minisztere még az elnök, Hamid Karzai felkérésére sem vállalja a megbízott védelmi miniszteri posztot. A 2004 óta tevékenykedő Wardak elsősorban nyugatbarát hozzáállásáról, és az afgán hadsereg megreformálása terén tett erőfeszítéseiről híresült el.

Afganisztán belügyminiszteréhez, Bismillah Khan Mohammadihoz hasonlóan a védelmi minisztert is szombaton mentette fel pozíciójából az afgán parlament, elsősorban az országban növekvő erőszak és a pakisztáni-afgán határ feletti sorozatos nézetletérések miatt. Bár egy nappal lemondatása után Karzai elnök ismét felkérte kollégáját a megbízott védelmi miniszteri poszt betöltésére addig, amíg megfelelő jelöltet nem találnak, Wardak ezt nem vállalta. 

Az ex-miniszter egy sajtótájékoztatón a következőképp indokolta lemondását: „Tiszteletben tartottam a parlament döntését, amikor két alkalommal is megszavaztak a védelmi miniszteri poszt betöltésére. Most tiszteletben tartom azon döntésüket, miszerint elbocsátanak, ezért lemondok.”

Az Afganisztánban állomásozó diplomaták szerint Wardak miniszter lemondása kedvezőtlenül befolyásolja a biztonsági felelősség afgán kézbe adásának folyamatát. Magas rangú NATO-tisztek elmondása szerint Wardak lemondásával Afganisztán nyolc év után elvesztette egyik legrátermettebb miniszterét.

Sedghi Amitis

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »