Véget érhet a két Szudán közötti olajvita

Thabo Mbeki, a két Szudán között közvetítő dél-afrikai politikus szombaton bejelentette: a felek megegyeztek az olajbevételek elosztásáról. Ám a vihar még sokak szerint nem vonult el.

„A felek megállapodtak az olajjal kapcsolatos minden pénzügyi kérdésben, szóval ezzel végeztünk” – összegezte szombaton Thabo Mbeki, a két Szudán között közvetítő korábbi dél-afrikai elnök. Az Afrikai Uniót képviselő Mbeki hozzátette: a fekete arany kitermelése és exportja meg fog indulni, azonban azt nem árulta el, mikor, szerinte innentől kezdve az olajtársaságoktól függ minden. A megállapodás részleteit nem hozták még nyilvánosságra.

Az olajkérdésen kívül a többi vitában nem született még megállapodás, ezért egyelőre mindenki inkább kiindulópontként, semmint végleges döntésként értékeli az egyezséget. Mbeki ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a két Szudánnak szeptember 22-éig van ideje, hogy a fő biztonsági kérdéseket, azaz elsősorban a határvitákat megbeszéljék és megoldják. Azonban mivel egyes esetekben (például Abyei esetében) a területi viták és az olajkérdés összefüggenek, egyelőre sokan óva intenek a hurráoptimizmustól. Nico Plooijer például, aki egy olyan európai csoportot képvisel, mely érdekelt a szudáni olajban, így fogalmazott: „Túl korai még az ünneplés, különösen mivel az alkut magát még alá sem írták.” Plooijer is kiemelte a legnagyobb problémát: a két fél közötti szükséges párbeszéd „nemcsak az olajról szól, hanem állampolgárságról, határvonalakról és egyéb témákról is.”

Dél-Szudán tavaly nyári kiválása óta a két Szudán közötti, elsősorban az olajból származó bevételek tisztázatlansága miatti konfliktusa már-már háborúba torkollt. Azonban a két ország vezetői ezzel a megállapodással – ha tartják magukat hozzá, illetve képesek ezt valóban kiindulópontként kezelni – végre véget vethetnek az ellenségeskedésnek.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »