Romney és Obama a denveri mészárlásról

Obama elnök a colorádói lövöldözés kapcsán ígéretet tett arra, hogy közös egyetértésben a politikai irányzatok vezetőivel megoldást kínál a fegyveres erőszakos cselekedetek számának csökkentésére az Államokban.

Többnapos körútja végén Coloradóban találkozott az elnök a mészárlás áldozatainak hozzátartozóival. Elmondta, hogy fegyveres bűncselekmények napi szinten történnek országszerte.

A választáson indulóknak a fegyverhasználati szabályozás vitatása, de már szóba hozása is kockázatos a választások évében. Obama eddig óvatosan el is kerülte azon javaslatokat, amelyek sérthetik a fegyvertulajdonosokat és talajt adhatnak a republikánusoknak újabb támadásra. Kijelentette, hogy tisztában van a fegyverbirtoklás hagyományával, továbbá hogy a vadászat és fegyverek elsütése a dédelgetett nemzeti örökség része, ugyanakkor hiszi, hogy az AK-47-esek inkább a katonák kezébe valók a harcmezőn, mintsem a városok utcáira. Nem beszélt konkrét új szabályozási javaslatról, bár mondta, hogy hivatalba lépése óta jobban utánanéznek a lőfegyvert vásárlóknak.

A 12 halálos áldozattal járó incidens nem az első tömegmészárlás az elmúlt négy év során, nem az első alkalom, amely a fegyverbirtoklás újragondolására vitaindítóként szolgál, gondoljunk a Gabrielle Gifford elleni merényletre 2011 januárjában (hatan elhunytak, tizenhárman megsebesültek). Az elnök szerint eddig az erőszak csökkentésére tett erőfeszítéseket felülírta a politika, a lobbizás, illetve a kollektív figyelem másfelé terelése.

Mitt Romney, aki egyébként eddig is elutasította a korlátozó intézkedéseket, a minap kijelentette, hogy további jogszabályok mellett is megtörtént volna az eset. Szerinte az amerikai alkotmány második kiegészítése megfelelően szabályoz, hasonló tragédiákat szigorúbb törvények sem gátolhatnak meg. „Nem a törvények okozzák a problémát, a kihívásokat nyilvánvalóan azok az emberek okozzák, akik távol kerültek a valóságtól, és elképzelhetetlen, megmagyarázhatatlan dolgokat tesznek.”

Bernáth Márk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »