Egyetlen, az ellenzékkel kötött megállapodás sem érvényes

A kormányzó Smer és az ellenzék között már nem érvényes semmilyen korábban kötött egyezség – ezt Robert Fico szlovák kormányfő jelentette ki pénteken.

„Tudomásul vesszük az urakat az ellenzékből. Voltak korábbi egyezségeink, amelyek a parlament procedurális menetét érintették, Önök azt mondták, hogy már nem érvényesek. Mi ezt tudomásul vesszük, és minden valószínűség szerint mi is eszerint járunk majd el” – jelentette ki Fico, aki a szociális járulékokról szóló törvény rövidített eljárás keretén belül történő megvitatása közben szólalt fel. A parlament azt követően kezdte újratárgyalni a törvényjavaslatot, hogy az ellenzéki pártok kétségbe vonták, amilyen módszerrel a Smer szeretné azt elfogadni.

Pavol Paška (Smer) csütörtökön berekesztette a parlament negyedik ülését. Ennek oka, hogy az ellenzék kétségbe vonta, hogy a házelnök egy folyamatban lévő ülésbe iktatta be az inkriminált javaslatot, miközben a választások után megszavazták ezt a jogkört számára.

Richard Sulík (SaS) elárulta, hogy ez ellen nincs is semmilyen kifogásuk. Aláhúzta azonban, hogy arról nem volt szó, hogy a törvényhozási eljárás egyes lépéseit letapossák.

Igor Matovič (Egyszerű Emberek) úgy értelmezi Fico szavait, hogy eltörölné három korábbi egyezségüket. Mégpedig, hogy a Smer az ellenzékkel való megegyezés nélkül nem változtat a választási törvényen, a parlamenti tárgyalási renden, illetve hogy az ellenzék jelöltje töltheti be az Állami Számvevőszék igazgatói posztját.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek