Lerasszistázták az elnökjelölt észrevételét

Kényes helyzetben találta magát Mitt Romney, republikánus elnökjelölt, miután  palesztin vezetők számon kértek rajta egy hétfői nyilatkozatot. A republikánus politikus véleménye szerint az izraeli gazdaság a kulturális okok miatt tart előrébb a palesztin gazdaságnál.

Kényes helyzetbe került Mitt Romney tengerentúli túráján, miután egy hétfői nyilatkozatban érdekes összefüggést tárt az izraeli újságírók elé. Véleménye szerint annak, hogy az izraeli gazdaság fejlettebb a palesztin területekénél, kultúrális okai vannak.

Saeb Erekat, palesztin főtárgyaló kemény kritikával illette Romney tézisét. ” Ez a kijelentés rasszista és nem ismeri fel, hogy a palesztin gazdaság nem tudja kihasználni a benne rejlő potenciált az izraeli megszállás miatt”- nyilatkozta Erekat. ” Úgy tűnik ez az ember hiányos információkkal és tudással rendelkezik a térségről”- folytatta a bírálatot.

Mostanáig nem derült ki, hogy Romney véleménye megváltozott e a térséget alakító tényezőkről, mivel nem érkezett válasz a palesztin nyilatkozatra. Mindazonáltal jól látható, milyen irányban haladna az amerikai elnök közel-keleti politikája megválasztása esetén. Az izraeli látogatás legfőbb célja természetesen nem volt más, mint az amerikai zsidó vallású állampolgárok szavazatainak megszerzése. Talán ezért is hagyta figyelmen kívül Romney, hogy milyen körülmények okán életképtelen  a palesztin gazdaság. Egy helyreigazítás értelmében azonban kiderült, hogy a volt massachusettsi kormányzó az előállított termékek mennyiségére vonatkoztatva jelentette ki megfigyeléseit. 

Termány Roland

Friss hírek