A középosztály szabályszerű lemészárlása történik

A francia nemzetgyűlés a héten elfogadta a 2012-es pótköltségvetési törvényt, amelynek legfontosabb elemei a 7,2 milliárd eurós adóbevétel, és az elődja által bevezetett szociális ÁFA, valamint a túlórák adómentességének eltörlése.

Előzmények

2012 tavaszán példátlan változás következett be a francia politikában. A májusi elnökválasztásokon győztes szocialista Francois Hollande 17 év jobboldali kormányzásnak vetett véget, ezt követően pedig a júniusi nemzetgyűlési választásokon szerzett abszolút többséget a Szocialista Párt (és közvetlen szövetségesei). Az elsöprő baloldali dominancia jegyében került sor a Sarkozy-féle pénzügy- és gazdaságpolitika felülvizsgálatára.

A törvény fogadtatása

A parlament összetételének ismeretében nem okozott meglepetést, hogy kedden elfogadták a 2012-re vonatkozó költségvetés-módosítást, miután mind a Képviselőház, mind a Szenátus rábólintott a tervezetre. A módosítás több, Nicolas Sarkozy által bevezetett rendelkezést eltöröl, mint a szociális ÁFA (lényegében a munkáltatói terhek csökkentésével párhuzamos ÁFA-emelés), vagy a túlórák adómentessége (ami a kisvállalkozások munkahelyteremtését akadályozza).

Az ellenzékbe került Nemzeti Front rögtön jelezte, hogy az alkotmányos tanácshoz fordul a törvény egyes rendelkezéseit illetően. „A középosztály szabályszerű lemészárlása történik” – magyarázta az egyik konzervatív képviselő.

„Letettük az alapkövet. Szilárd, jól megformázott, és készen áll, hogy őszre alakot öltsön” – nyilatkozta Christian Eckert (PS) költségvetési szakértő, és kijelentette, hogy a törvény „várt és elvárt” volt. „Az az 5 millárd euró, amivel a szociális és pénzügyi mentességet támogatták a túlórák adómentessége által, most visszaszáll a francia népre, és minden franciára, nem csak a foglalkoztatottakra” – tette hozzá.

Pierre Moskovici gazdasági miniszter „első lépésnek” nevezte a törvényt az ősszel napirendre kerülő 2013-as költségvetés előtt. A radikális baloldal képviselője, Roger-Gérard Schwartzenberg üdvözölte a törvényt, mondván, hogy végre elsőbbséget kap a közkiadások csökkentésének. Ezzel szemben aggályait fejezte ki Eva Sas környezetvédő képviselő, szerinte nem történt előrelépés a környezetre ártalmas kiskapuk felülvizsgálatát illetően.

Életre kelt revans-vágy?

„Ezt még nagyon meg fogják bánni” – kezdte mondandóját Gilles Carrez jobboldali képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke, és brutálitást, revansvágyat emlegetett. „Pont a legszerényebb jövedelmű rétegek vásárlóerejét vonják el” – mondta, utalva a túlórák megadóztatására. A képviselő kitért az állami orvosi támogatás (AME) rendszerére is, amelynek költsége várhatóan átlépi a milliárd eurót. Az elfogadott törvény most eltörli az ennek igénybevételére jogosító 30 eurós belépési díjat.

Philippe Vihier (Független Demokraták Uniója) szerint „kevesebb túlórára, és kisebb vásárlóerőre” lehet számítani. „A törvény egy hibás lépés mind gazdasági, mind szociális szempontból” – összegezte Hervé Mariton (UMP).

Kovács Eszter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »