Megbüntették a gumicukor-óriást

2006 és 2007 során több édességgyártó cég – köztük a Haribo és a Mars – dolgozói vettek részt rendszeresen kartelljogilag tiltott megbeszéléseken – tudósít a Tagesspiegel. A találkozókon az egyes kereskedőkkel folytatott tárgyalások tapasztalatait, azok árengedmény-követeléseit osztották meg egymással a vállalatok.

A bonni versenyfelügyelet szerdai bejelentése szerint a Haribonak és egy értékesítési munkatársnak összesen közel 2,4 millió eurót kell bírságként fizetnie. A Mars mentesült a büntetés fizetése alól, mivel koronatanúként a csokoládégyártó cég tájékoztatta a Kartellhivatalt a tiltott egyeztetésekről. A két másik, eddig meg nem nevezett cég ellen még tart az eljárás.

A bírság mértékének megállapításakor figyelembe vették, hogy a gumicukorgyártó cég teljes mértékben együttműködött a hatósággal. A büntetés szükséges volt, hiszen ahogy a Kartellhivatal elnöke, Andreas Mundt is elmondta, „a vállalkozások közötti információcsere bizonyos formái kartelljogilag nem megengedettek.” A verseny szabadságát sértik a titkos megbeszélések, az édességyártó cégek esetében azonban nem nagy horderejű kartelljog-sértésről volt szó.

Cselényi Eszter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »