Ebola szedi áldozatait Ugandában

Tizennégy emberéletet követelt Nyugat-Uganda Kibaale kerületében az ebola ebben a hónapban. Az ugandai Virus Research Institute laboratóriumában végzett vizsgálatok megerősítették, hogy a korábban ismeretlen vírusnak hitt fertőzés valójában ebola. Sokan elmenekültek Kibaale körzetéből, azonban az ugandai tisztviselők már bejelentették, hogy egy vészhelyzet munkacsoportot hoztak létre a járvány megfékezésére.

Eközben az ENSZ egészségügyi ügynöksége (WHO) és a CDC (US Center for Desease Control) közös erővel igyekszik kideríteni a betegség megjelenésének eredetét, megvizsgálva minden gyanús esetet, és azokat, akik fertőzöttekkel kapcsolatba kerültek. Tovább nehezíti a betegség megfékezését, hogy az egészségügyi dolgozók különösen veszélyeztetettek a megfertőződésben. Ráadásul nincs se kezelés, se védőoltás az ebola ellen, és a vírussal megfertőződöttek 90 százaléka végül meg is hal a betegségben. 

Kibaale egyébként közel fekszik a Kongói Demokratikus Köztársasághoz, ahol a betegség először ütötte fel a fejét 1976-ban. Az ebola 2000-ben jelent meg Ugandában, 224 ember halált okozva. Ezt követően 2008-ban volt az utolsó fertőzési hullám, amikor szintén a Kongói Demokratikus Köztársasághoz közeli körzetben negyven ember halt meg. 

Stemler Dániel

Friss hírek