Anyanyelvi tábor Győrben határon túli diákoknak

Kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki magyar ajkú középiskolások részvételével anyanyelvi tábor nyílt hétfőn Győrben.

A tíznapos program a fiatalok nemzettudatának, identitásának erősítését, anyanyelvi ismereteik bővítését, elmélyítését szolgálja – mondta Szabó József főszervező az MTI-nek, hozzátéve, hogy az együtt töltött idő kölcsönös ismerkedési lehetőséget kínál a különböző országokban élő tizenévesek számára.

A táborlakók régészeti-történelmi témájú előadásokat hallgatnak a magyarság 1100 évéről, anyanyelvi tudásukat pedig nyelvi játékokkal csiszolják. A 100 éve született Örkény István életművének ismeretéről vetélkedőn mérik össze tudásukat. Ezen túl ismerkednek a néphagyományokkal, egyebek között a tradicionális ünnepekkel, továbbá az égitesteknek a néphagyományban betöltött szerepével. Szó lesz arról is, miként hatnak a tradíciók a nemzettudat erősítésére.

A határon túlról érkezett csoportok bemutatkozó programokon villantják fel életformájukat, adnak bepillantást mindennapjaikba. Emellett lesz táncház, közös éneklés és kirándulás is „a legnagyobb magyar”, Széchenyi István egykori otthonába Nagycenkre, illetve a műemlékekben gazdag Sopronba és környékére.

A félszáz fiatalnak élményt adó anyanyelvi tábor főtámogatója a Rákóczi Szövetség – közölte Szabó József, a szövetség győri elnöke, aki a kezdetektől mozgatója az ügynek. A mostani a 29. rendezvény, és ezúttal magyarországi középiskolások nélkül zajlik.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek