Senki sem bízik az új miniszterelnökben

Mohamed Murszí, Egyiptom első szabadon választott elnöke túl van első feladatán és kijelölte a leendő miniszterelnököt, aki nem más, mint a korábbi vízügyekkel foglalkozó miniszter, Hisham Kandil. A technokrata vonalat képviselő politikus feladata lesz, hogy kormányt alakítson, a politikai elemzők és kritikusok azonban kételkednek megfelelően fogja-e betölteni posztját.

Hisham Kandil a maga 49 évével az ország történelmének legfiatalabb minisztere, aki az Egyesült Államokbeli Észak-Karolina Egyetemen szerezte mesterképesítését és doktori címét is, akárcsak az elnök. Korábban vízügyi specialistaként szolgált az Afrikai Fejlesztési Bankban és a Nílus-medence Kezdeményezésben is részt vett, ennek ellenére a kritikusok szerint nincs meg a megfelelő szakmai és politikai tapasztalata egy ilyen felelősségteljes pozíció betöltésére. A befektetők is egy tapasztaltabb jelöltet vártak, aki képes Egyiptom gazdaságát növekedési pályára állítani. A bejelentés hatására a piac negatívan reagált, az értéktőzsdén az ország részvényei egy százalékot estek vissza.

A helyieket is meglepetésként érte az elnök választása, azt gondolták talán a központi bank valamelyik hivatalnoka kapja meg ezt a kulcspozíciót vagy valaki a pénzügyi szektorból. Az Április 6. Ifjusági Mozgalom aktivistái szerint a Muszlim Testvériség nem váltotta be ígéretét, miszerint gazdasági és politikai tapasztalattal egyaránt rendelkező szakembert ültet a miniszterelnöki székbe, „ehelyett egy ismeretlen személyt kaptunk”. A Reuters hírügynökségnek a liberális Szabad Egyiptom Párt egy tagja elmondta, hogy szerintük azért esett a választás Kandilra, mert „ő engedelmeskedni fog az elnök parancsainak”. A spekuláció beigazolódni látszik, hiszen beszédében a miniszterelnök bejelentette, hogy Murszí programját fogja követni.

Kántor Adrienn

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »