Alkotmányoznak Szomáliában

Szomáliában szerdán ült össze a 825 tagú Nemzeti Alkotmányozó Gyűlés, hogy a kilenc napos megbeszélésen kidolgozzák az ország új alkotmányát. A háború sújtotta országnak nagy szüksége van egy megbízható állandó kormányra és stabil politikai helyzetre, hiszen a jelenleg hatalmon lévő átmeneti kormány főként korrupt tevékenységeivel hívta fel magára a figyelmet. A 21 éve tartó politikai és polgári zavargásoknak az augusztusban esedékes választások vethetnek véget, amely stabilizálhatja az ország helyzetét. 

Az alkotmánytervezet megfelelne az iszlám jog (a saría) általános elveinek, emellett minden polgárt nemi, vallási, társadalmi, gazdasági helyzetétől függetlenül egyenlőnek tekintene. Az  alaptörvény többpártrendszert javasol női részvétellel.

A gyűlésen nem vehetett részt olyan, aki súlyos bűncselekményt követett el vagy emberiség elleni bűntettekkel vádolnak, ezzel akarják jelezni az országon belüli megújulást. Ez többek között azért is jelzésértékű, mert egy nem rég kiszivárgott ENSZ-jelentés főként az átmeneti kormány politikusait támadta korrupció vádjával. Sharif Ahmed elnök azonnal reagált az őt ért vádakra, tagadva, hogy bármilyen korrupt ügyletben része lett volna. Ennek azonban ellentmond, hogy becslések szerint az állami bevételek közel 70 százalékát ellopták vagy elherdálták. 2011-ben a kormányzati kiadások közel egynegyede (több, mint 12 millió dollár) tűnt el nyomtalanul, ami majdnem annyi, mint a biztonsági kiadások összesen.

Augustine Mahiga ENSZ-különmegbízott az Alkotmányozó Gyűlést megnyitó beszédében biztatónak nevezte az előrelépéseket, és a megújuló politikai intézmények mentén, egy stabil és működőképes Szomália kialakulását vetítette előre.

Stemler Dániel

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »