Óvatosnak kell lenni a jegybanki kijelentésekkel

Lassú víz partot mos – legalábbis az EKB részéről. Naponta érkeznek az újabb hírek az EKB háza tájáról és bár érdemben egyik eddigi nyilatkozat sem tartalmazott újdonságot, az elmúlt hetek pesszimizmusa közepette különösen nagy figyelmet kaptak a megszólalások. A hét elején az amerikai jegybank vonatkozásában kaptak szárnyra (lazítási) spekulációk, most pedig az európai központi banktól várnak mannát a szereplők. Az időzítés érthető, hiszen jövő héten a Fed, a BoE és az EKB is kamatdöntő ülést tart, ezért a fejekben már egy összehangolt jegybanki lépéssorozat képe van jelen.

Ezek kapcsán mi óvatosságra intünk, mivel sem a Fed, sem az EKB kapcsán nem számítunk markáns lépésre, azonban technikailag ért már egy pozitív korrekció. Ezért teljesen érthető a felívelés a tőzsdéken, ami még jövő hét elején is kitarthat.

Ma az amerikai GDP lesz a sztár (1,4-1,5%-ot várunk), viszont a mai adatközléssel egyidőben 2009-ig visszamenőleg módosítják a statisztikát, ez sokkal fajsúlyosabb információ lesz a piac szempontjából. A gyorsjelentések kapcsán az Amazon, a Facebook és a Starbucks tegnap kiábrándította a befektetőket, bár a közösségi oldal kapcsán inkább csak a várakozás volt túlfűtött.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek