Szeptemberben eldől az európai mentőcsomag sorsa Németországban

Megszületett a döntés, melyre Európa és a pénzügyi piacok világszerte várnak, mondhatnánk, de csak a döntéshozatal végleges időpontját árulta el Karlsruhe. A szövetségi Alkotmánybíróság a múlt hét folyamán kért további időt, hogy alaposan kivizsgálhassa az Európai Stabilitási Mechanizmus és a fiskális paktum létrehozásáról szóló szerződések ratifikációja ellen benyújtott panaszokat. Ekkor még három hónapos halasztásról esett szó, melyre a legtöbb német, és brüsszeli politikus negatívan reagált. Jean-Claude Juncker, az eurócsoport elnöke is gyors döntéshozatalra szólította fel a bírákat.

A nyolcfős testület végül hétfői ülésén határozott, és szeptember 12-én dönt véglegesen a kérdésben – írja a Spiegel Online. Az időpont azért is lényeges, mert szeptemberben eldőlhet Görögország további euróövezeti tagsága is.

A panaszosok elsősorban azt kifogásolják, hogy a mentőcsomag révén sérülne a Bundestag jogköre. Az állandó pénzügyi mechanizmus eredetileg július 1-től kezdte volna meg működését. A közel 700 milliárd eurós hitelkeretnek Németország a legnagyobb befizetője.

Kuzma Csilla

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »