Baden-Württemberg a „négy motor” élén

Németország Baden-Württemberg tartománya vette át az elnökséget Európa négy leggazdagabb régiója, a „négy motor” fölött – írja az Euractiv. A négy régió, a francia Rhone-Alpes, a spanyol Katalónia, Lombardia Olaszországban, és végül Baden-Württemberg 1988-ban egyesült közös érdekeik hatékonyabb képviseletére és védelmére Brüsszelben. Közösen az EU GDP-jének mintegy 8%-át adják, többet mint Portugália, Írország és Görögország együttesen.

Július 9-én a négy régió találkozóján a jelenlegi elnök Rhone-Alpes adta át az egy éves elnökségi megbízatást Baden-Württemberg tartománynak. Winfried Kretschmann (Zöldek), a tartomány miniszterelnöke elmondta: elsősorban a civil társadalom fejlesztését helyezné a régiók közötti együttműködés napirendjére, hiszen a mostani válság egyben egy „bizalmi válság” is. Kiemelt kérdés a foglalkoztatás bővítése is, melyet a határon átnyúló munkavállalás könnyítésével kívánnak elérni. Mindemellett a négy régió szorgalmazza a regionális alapok szélesebb allokációját is, és szeretnék, ha az unió a fejlettebb régiók további fejlesztésére is hangsúlyt fektetne.

Kuzma Csilla

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »