Ki a rejtélyes nő Kim Dzsongun oldalán?

A legutóbbi találgatások szerint Kim Dzsongun régi szerelme lehet az a nő, aki a hétvégén két nyilvános eseményen is megjelent a vezér oldalán. Feltételezések szerint egy ’90-es években népszerű popzenekar tagja volt a titokzatos kísérő.

Néhány napja körbejárta a világsajtót az a fénykép, amelyen Kim Dzsongun, Észak-Korea első számú vezetője egy csinos fiatal nővel mutatkozik. A kép sokak érdeklődését felkeltette, és gyorsan megkezdődtek a találgatások a hölggyel kapcsolatban. Egyesek szerint az ifjú vezér szeretőjéről, mások szerint húgáról van szó, a legutóbbi, dél-koreai spekulációk szerint pedig a harminc év körüli nő egy popegyüttes volt tagja, Kim Dzsongun gyermekkori szerelme. Állítólag apja, Kim Dzsongil korábban eltiltotta őt a lánytól, az utóbbi időben azonban ismét elkezdtek közeledni egymáshoz. A hölgy kilétéről biztosat azonban senki sem tud a remetekirályságnak is nevezett, külvilágtól hermetikusan elzárt Észak-Koreán kívül.

A titokzatos nőt az egyik dél-koreai lap Hjon Szonkvol-lal azonosítja, aki a Bochonbo Electronic Music Band popzenekar korábbi tagja. A hírek szerint zenei karrierje után férjhez ment és gyermeke is született. Arról nincs információ, milyen minőségében kísérte a dél-koreai vezetőt, nem tudni, hogy Kim Dzsongun megnősült volna. 

A popegyüttes 1995-ben érte el népszerűségének csúcsát, többek között – vélhetően –  ilyen dalokkal:

A nő a múlt hétvégén kétszer jelent meg a nyilvánosság előtt az ifjú vezető oldalán. Először egy Disney musical bemutatóján, majd a Kim Dzsongun nagyapja, Kim Ir-szen halálának 18. évfordulójára rendezett megemlékezésen. A megjelent felvételeken a hölgy Kim Dzsongun mellett sétált, és a vezetővel együtt ő is tiszteletét tette Kim Ir-szen portréja előtt.

Elemzők szerint feltűnése a nyilvánosság előtt nagyon jelentős, hiszen az észak-koreai vezetők csak kivételes esetekben mutatkoznak együtt feleségeikkel és hozzátartozóikkal. A hölgy megjelenése Kim Dzsongun oldalán azt jelentheti, hogy az ifjú vezető egy „teljesen új, megközelíthetőbb, puhább képet” szeretne mutatni magáról népének – vélekedett Andrei Lankov Korea-szakértő.

Ez a viselkedés tehát éles váltás a Kim-klán korábbi gyakorlatához képest, és Észak-Korea új diktátora már egyéb dolgokkal is felhívta magára a figyelmet. Apjával és nagyapjával ellentétben uralomra kerülése óta már többször mondott nyilvános beszédet, illetve sokkal közvetlenebb stílusa is rendkívül szokatlan. Mindez természetesen találgatásokra adhat okot, azonban túl korai lenne kijelenteni, hogy ezek a stílusbeli változások az országban bekövetkezendő bármiféle komolyabb átalakulás előjelei lennének – figyelmeztetnek a szakértők.

A hölgy kilétével kapcsolatos bizonytalanság ismét rávilágít arra, hogy bár Észak-Korea a globális érdeklődés és aggodalmak középpontjában áll, azonban továbbra is rendkívül zárt társadalmat alkot, ahonnan szinte lehetetlen biztos információkhoz jutni.

Palócz Eszter

Friss hírek