Texas nem kér az Obamacare-ből

Texas konzervatív kormányzója (Rick Perry) bejelentette, hogy államában nem kívánja bevezetni a Barack Obama által ígért egészségügyi reformot, közismertebb nevén, az Obamacare-t. A terv lényege, hogy az USA területén kötelezővé teszi az egészségügyi biztosítás meglétét azok számára, akik ezt fizetni képesek, tehát munkahellyel rendelkeznek. A felmerülő többletköltségeket a magasabb jövedelműek progresszív (arányos) adóztatásával kívánja fedezni. 

Rick Perry kormányzó világossá tette, Kathleen Sebelius, szövetségi egészségügy miniszternek írott levelében, hogy nem áll szándékában állami egészségbiztosítást bevezetni Texasban vagy kiterjeszteni a MedicAid-et. Majd egy a Fox News csatornának adott exkluzív interjúban kiemelte, hogy Texas nem kíván részt venni az egészségügy szocializációjában sem. Megjegyzi továbbá, hogy maga a MedicAid is egy bukott program, melynek kiterjesztése csak adósságválságba juttatná az országot. Nem csoda, hogy a különállására büszke „Lone Star State” (Texas) kormányzója azt is megjegyzi, hogy a legcélszerűbb az volna, amennyiben az egyes tagállamok saját maguk biztosítanák, saját állampolgáraik egészségügyi ellátását, s ebbe a szövetségi kormányzatnak nem lenne beleszólása, mint mondja ez a texasi adófizető polgárok ügye, s nem a „washingtoni bürokratáké”, akik közül lehet, hogy többen még egy napot sem töltöttek Texasban. Perry a legfőbb problémának azt látja, hogy a reform miatt a tagállamok nem lesznek képesek ellátni saját „állam specifikus” egészségügyi szükségleteiket. Bírálta továbbá a szövetségi törvényhozás tagjait, akik szerinte nem voltak elég bátrak ahhoz, hogy a nyilvánvalóan elhibázott egészségpolitikai reformmal szemben felszólaljanak és tegyenek annak elfogadása ellen. 

A kormányzónak azonban nehéz küzdelme lesz, mert a Legfelsőbb Bíróság épp nemrég nyilvánította alkotmányosan jogszerűnek az egészségpolitikai tervezetet, s így zöld utat adott a szövetségi kormányzatnak a tervezet végrehajtásához. E felhatalmazással Washington egyedül is bevezetheti az egészségügyi reformokat, Texas vagy bármely más tagállam beleegyezése nélkül is. A kormányzó kiemeli, ez jellemző az Obama adminisztrációra, s nem ez az egyedüli eset, mikor centralizáltan, Washington-központilag akarja saját ötleteit ráerőltetni a különböző tagállamokra.

Kováts Megyesi Bálint

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »