Elfogyott a türelem: légitámadás az M23 ellen

Feltételezett lázadó állások ellen intézet helikopteres támadást tegnap az ENSZ Kelet-Kongóban. A fegyveres konfliktus még áprilisban kezdődött, és azóta sem sikerült megoldást találni a kialakult helyzetre. Az M23 nevű lázadó csoport folyamatosan terjeszkedik, és ahogy arról már korábban beszámoltunk, két fontos várost is ellenőrzése alá vont Észak-Kivu tartományban, valamint lerohantak egy ENSZ bázist, ahol egy békefenntartó életét vesztette.

A tegnapi nap folyamán az ENSZ is akcióba lendült, és katonai helikoptereket vetett be a lázadók ellen. A támadásra Gomától északra került sor, Bukima falu közelében. A tudósítások szerint a helyzet komolyságát mutatja, hogy nagyon ritka az olyan eset, amikor az ENSZ indít támadást ellenséges célpontok ellen. A sérültek számáról egyelőre nem tudni, bár egyes jelentések szerint egy mezőgazdasági dolgozó súlyosan megsebesült, és emiatt elveszítheti mindkét kezét. Az akcióban három ENSZ katonai helikopter és két kongói helikopter vett részt.  

A lázadó erők ellen folytatott elkeseredett harcban fontos szerepe lenne annak a regionális haderőnek, melynek létrehozásáról az afrikai országok külügyminiszterei döntöttek. Az Afrikai Unió ülésén ugyanakkor a miniszterek megjegyezték, hogy kevés a bizalom a 19 ezer főnyi ENSZ fegyveressel szemben. A helyzet tehát nem egyszerű, és az 1994 óta tartó fegyveres harcok Kongó és Ruanda határvidékén már több százezer emberéletet követeltek. Ejött tehát a határozott fellépés ideje Kongóban, hiszen az M23 a jelek szerint nagyon eltökélt, hogy hatalmát az ország nagy részére kiterjessze. 

Stemler Dániel

Friss hírek