Paraguay új gazdasági partnereket keres

Paraguay szerint a Mercosur (Paraguay mellett még Argentína, Brazília és Uruguay alkotja a szervezetet) legutóbbi mendozai ülésén meghozott szankciók nem jelentenek különösebb „gazgasági veszteségeket” az országra nézve. Fernando Lugo elnök hatalomból való eltávolítása miatt ugyanis a Mercosur azt a határozatot hozta, hogy Paraguay nem vehet részt a szervezet szerveinek ülésén, elveszíti szavazati és vétó jogát, egészen a jövő évi elnökválasztásig.

A Paraguayi Iparszövetség elnöke, Eduardo Filippo  szerint nem csak Argentína, Brazília és Uruguay az egyetlen lehetőség Paraguay számára a külgazdasági kapcsolatokat illetően. Ezzel egyidőben kiemelte egy új regoinális blokk, a Csendes-óceáni Szövetség egyre javuló kilátásait. E szövetséget 2012. júniusában hozta létre Kolumbia, Chile, Peru és Mexikó.

„Jelenleg Paraguay egyike a világ legnagyobb szója- és szarvasmarhahús-termelőinek, valójában benne vagyunk az első tízben, és az egész világnak szüksége van ezekre az árucikkekre” – nyilatkozta Filippo.

„Az ideológiai irányváltás , amely mostanában uralkodó a Mercosur köreiben, gátolja Paraguay feldolgozóiparát” – tette hozzá az elnök.

Sisler Edina

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »