Fitch: egyelőre marad a román besorolás

Románia egyre instabilabbá váló politikai helyzete rövid távon nem veszélyezteti az ország befektetési ajánlású, „BBB mínusz” szintű államadós-osztályzatát, amelyre továbbra is kedvezően hat a költségvetési konszolidációs folyamat és a jelentős külső tartalék – közölte szerdai helyzetértékelésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő szakértői által Londonban összeállított elemzés szerint változatlanul elsősorban a szerkezeti gyengeségek, valamint a Görögországgal és általában az euróövezeti gazdasággal szembeni kitettség a fő teher a román szuverén besoroláson.

A belpolitikai instabilitás akkor terhelné a román adósosztályzatot, ha a gazdaságpolitikára gyakorolt hatása veszélyeztetné a költségvetési célokat, késleltetné a szerkezeti reformokat, vagy nehézségeket okozna a finanszírozási igények fedezésében. Mindez egyelőre nem történt meg, de megtörténhet, ha a jelenlegi instabilitás állandósult elemévé válik a román politikai életnek – fogalmaztak szerdai elemzésükben a Fitch Ratings londoni szakértői.

Mások már rontottak

Más hitelminősítők azonban már rontottak Románia besorolásán. A Moody’s Investors Service hitelminősítő a minap leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról a devizában, illetve hazai valutában fennálló hosszú futamidejű román kormánykötvény-kötelezettségek „Baa3”-as szintű – más hitelminősítők módszertanában „BBB mínusz”-nak megfelelő – osztályzatának kilátását. Ha a Moody’s innen leminősíti Romániát, azzal a hosszú távú román szuverén adósbesorolás e cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott sávba.

A múlt héten gyengítette a román befektetési eszközök súlyozására adott ajánlását a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport, azzal a véleményével indokolva az átértékelést, hogy a várható romániai belpolitikai fejlemények valószínűleg kedvezőtlenül hatnak majd a román gazdaság növekedési kilátásaira és a folyamatban lévő EU/IMF-programra.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »