Betiltanák a mesterséges megtermékenyítést

A futball Európa-bajnokság sikeres megrendezése nem csak külföldi elismerést hozott Lengyelországnak, de a hazai választók is pozitívan értékelték az eseményeket. A korábban sokáig folyamatosan népszerűséget vesztő kormány támogatottsága öt százalékponttal emelkedett a fociláz hatására. Így aztán senkit nem ért meglepetésként, hogy a nagy figyelmet vonzó rendezvény idejére önkéntes tűzszünetet vállaló elsőszámú ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) júliusban ismét intenzív támadásba lendült.

A téma ezúttal a mesterséges megtermékenyítés kérdése. Az ellenzéki PiS eleinte a nagyhatalmú lengyel egyház véleményét osztva az ilyen irányú orvosi tevékenység teljes betiltását követelte. Az abortuszt is élesen ellenző párt irányvonala szerint az emberi életet a fogantatástól védeni kell, ennek pedig véleményük szerint ellentmond a mesterséges megtermékenyítés gyakorlata. Nemrégiben egy törvényjavaslatot is benyújtott a párt, melynek értelmében az ezt elvégző orvosokra akár két év börtönbüntetés is várhatna.

Ez a szélsőségesen szigorú álláspont azonban a Jog és Igazságosság saját szavazótáborát is megosztotta, így a Jarosław Kaczynski vezette tömörülés azóta finomított elképzelésén, és bejelentette, hogy kerekasztal beszélgetést kezdeményez a témában, melyre mind a civil szervezetek, mind pedig a többi parlamenti párt képviselőit várják.

Az érintett pártok, főleg pedig a kormányzó Polgári Platform (PO) vezetői azonban úgy gondolják, hogy a kezdeményezés értelmetlen, mert Kaczynski rugalmatlan a témában. A feltételezés nem teljesen alaptalan, hiszen az ellenzéki vezető egy újságírói kérdésre felelve úgy pontosította a meghívott képviselők körét, hogy mindazokat szívesen látja, akik az „Isten engem úgy segéljen” felkiáltással esküdtek fel parlamenti munkájukra. Bár a mondat valóban a képviselői eskü része, ennek hangsúlyozásával Kaczynski még egyértelműbbé tette mélyen katolikus meggyőződését a témában.

Első ránézésre furcsának tűnhet a téma felhasználása a politikai csatározások első vonalában, ám a PiS stratégiája egyértelműen átgondolt. Az utóbbi időben egyre inkább a felszínre kerültek a nagyobbik kormánypárton belüli ellentétek, aminek következtében a parlamenti többség is meggyengült. A mesterséges megtermékenyítés pedig egyértelműen egy olyan kérdés, ami egyaránt megosztja a PO képviselőit és szavazótáborát. A párt konzervatív és liberális szárnya is elkészítette saját javaslatát, melyek kapcsán a fejlemények hatására kénytelenek lesznek napokon belül kompromisszumot kötni. Kaczynski reményei szerint ez tovább mélyíti majd a párton belüli ellentéteket és a Donald Tusk kormányfővel szemben megjelenő belső elégedetlenséget.

Lengyelországban a mesterséges megtermékenyítés kérdése jogilag szabályozatlan, bár magánklinikák széles köre végez ilyen beavatkozásokat. Az abortusz tekintetében a lengyel szabályozás jelen pillanatban rendkívül szigorú, csak nemi erőszak, az anya életének terhesség általi veszélyeztetése és a magzat súlyos deformáltsága esetén megengedett a terhesség megszakítása. A reform szükségességének kérdése időről időre visszatér mind a kormánypárt, mind pedig a baloldali ellenzék köreiben, egyezségre egyelőre azonban ennek kapcsán sem sikerült jutni. 

Csicsai Máté

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »