Mianmar: egy Nobel-békedíjas első napja a parlamentben

Ang Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki vezető hétfőn először vett részt parlamenti ülésen mióta májusban letette az országgyűlési esküt. Ezzel új korszak kezdődött a demokratizálódás útján elindult délkelet-ázsiai országban. A történelmi jelentőségű áprilisi időközi választásokon ő és pártja összesen 37 helyet szerzett a parlament alsóházában, így a több mint húsz éves ellenzéki harc után mostantól hivatalos szinten folytathatják demokráciapárti tevékenységüket. Szú Kji pártja beleegyezett, hogy az ország érdekében együttműködik az egykori katonai junta reformista utódaival.

Szú Kji parlamenti bemutatkozása eredetileg egy héttel korábbra volt tervezve, azonban nagyon sűrű és fárasztó európai útja után a politikusnőnek pihenésre volt szüksége. Az ülésre érkezve csupán annyit nyilatkozott: „Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni az országért” – tudósított az AFP hírügynökség.

A hétfői napirendi pontok között szerepelt az oktatás, az etnikai feszültségek, illetve egy, a villamos energiára vonatkozó törvénytervezet, amely azért kiemelt jelentőségű, hiszen Mianmar lakosságának 75%-a nem jut rendszeresen elektromos áramhoz.

Szú Kji pozitív fogadtatásban részesült a még mindig a katonai erők által uralt országgyűlésben, azonban továbbra is komoly a feszültség a két politikai erő között. A politikusnő óvatos optimizmusát fejezte ki az együttműködéssel és a mianmari változásokkal kapcsolatban.

Mianmarban évtizedeken keresztül katonai junta volt hatalmon, azonban az utóbbi években a korábbi katonai vezetés reformszárnyának irányításával jelentős változások indultak el az országban a 2010-es (húsz év után megrendezett) választásokat követően. A jelenlegi elnök, Thein Szein beiktatása óta politikai foglyokat engedtek szabadon, béketárgyalásokat folytattak különböző lázadó csoportokkal, illetve elkezdték a gazdaság liberalizálását. E reformfolyamat részeként vált lehetővé, hogy az áprilisi választásokon mandátumokat szerző ellenzéki demokratikus párt és vezetője, Szú Kji elfoglalhatta helyét a parlamentben.

Palócz Eszter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »