Új csillag született Közép-Ázsiában

Idén van 20 éve, hogy a Koreai Köztársaság és az öt közép-ázsiai állam diplomáciai kapcsolatokat létesített, amely alkalom megünneplésére kiváló keretet nyújtott a július 5-én Szöulban megrendezett VI. Koreai Köztársaság – Közép-Ázsia Együttműködési Fórum. A magas rangú politikusokból és üzletemberekből álló delegációk elégedettek az eddigi együttműködéssel és a fórumot hatékony mechanizmusnak tartják a kapcsolatok további mélyítésére.

Az eddigi eredmények

Az öt közép-ázsiai állam függetlenségének elnyerése, 1992 óta fokozatosan fejlődtek és bővültek Dél-Korea kapcsolatai a régióval, ami a fiatal államok utóbbi általi azonnali elismerésével és a diplomáciai kapcsolatok felvételével indult. Ez az együttműködés kiterjedt a politikai, gazdasági-társadalmi és kulturális területekre is, és ma már az ötödik együttműködési fórum után volt mit értékelnie a résztvevőknek.

A felek egyetértettek, hogy a fórum fontos szerepet játszik a régió és Dél-Korea közötti lehetséges együttműködési projektek platformjaként, valamint olyan kereteket teremtett, amelyek között lehetőség nyílik a széleskörű tárgyalások és együttműködés lebonyolítására. Ennek megfelelően, a fórumokon már napirenden voltak a gazdasági fejlődés, számítástechnika, mezőgazdaság, egészségügy, e-kormányzat és energiahatékonyság témái.

Az országok képviselői elégedettségüket fejezték ki az együttműködés fokáról az olyan területeken mint az energetikai és természeti erőforrások, az építészet és infrastruktúra, a gyógyszeripar és egészségügy, valamint a mezőgazdaság.

A régió új sztárja?

Az idei találkozó egyik legfontosabb témái a „zöld technológiák és a gyógyszeripar, egészségügy voltak, amelyek a résztvevők szavai szerint biztosíthatják Közép- és Kelet-Ázsia fenntartható fejlődését. A megbeszélések tökéletes alapokat nyújthatnak a jövőbeli közös beruházásokhoz és fejlesztésekhez.

Szöul ki is fejezte készségét a régió további fejlesztésére különböző technológiai és kiképzési csereprogramokon keresztül, valamint Dél-Korea gazdaság-diverzifikációs tapasztalatának megosztásával, amit az öt közép-ázsiai ország örömmel fogadott érthető módon.

Az országok kifejezték elkötelezettségüket a fórum fenntartására két- és többoldalú együttműködésen alapulva, amely így fontos mérföldköve a régió többvektorú külpolitikájának és a közép-ázsiai országok és Dél-Korea közötti kapcsolatok szélesítésére és mélyítésére szolgál.

Tóth I. Dávid

Friss hírek