Tajvan is beszállt a lakatlan szigetek feletti vitába

A japán partiőrség jelentése szerint szerda reggel négy tajvani hajó közelítette meg a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigetek (kínai nevükön Tiaojü-szigetek) partjait és evezett japán vizekre. A japán felségterületet megsértő egyik járművön aktivisták tartózkodtak, akik a hajóra függesztett japán nyelvű feliraton fejezték ki álláspontjukat a szigetekkel kapcsolatban. Eszerint a terület nem Japánt illeti meg, hanem a Kínai Köztársasághoz (Tajvan) tartozik. Ezzel Tajvan is ismét felemelte hangját az ügyben, és csatlakozott a Japán és Kína között hosszú ideje fennálló, a Kelet-kínai-tengeren található kis szigetek feletti területi vitához. 

A reggeli órákban japán vizekre érkező tajvani hajók egyike össze is ütközött egy japán járőrhajóval, azonban nem keletkezett komolyabb anyagi kár, illetve személyi sérülés sem történt. Néhány órával később, a déli órákban a hajók elhagyták a helyszínt és visszatértek Tajvanra. A tajvani partiőrség vezetőjének nyilatkozata szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy maradéktalanul érvényesülhessenek a tajvani halászhajók jogai a szigetek környékén, és Tajvan érvényesíthesse érdekeit a területen.

Pénteken az vezetett újabb feszültségekhez a kérdésben, hogy két japán állampolgár – köztük egy okinavai politikus – partra szállt a szigeteken, amelyeket hivatalosan csak a japán kormányzat engedélyével lehet meglátogatni.

A csörtéből a Kínai Népköztársaság is kivette részét. A szigeteken szintén Tajvan területének tartó, Tajvanra azonban saját részeként tekintő Peking szerint „jobboldali aktivisták törvénytelen cselekedetükkel súlyosan megsértették Kína területi szuverenitását”. A kínai külügyi szóvivő megismételte korábbi álláspontját, miszerint „a Tiaoyu-szigetek és a hozzájuk tartozó szigetecskék „ősidők óta” Kína területének szerves részét képezik”.

A Kelet-kínai-tengeren, Tajvan és Okinava között elhelyezkedő Szenkaku-szigetek felett hosszú ideje vitázik Kína, Japán és Tajvan. A néhány apró, lakatlan szigetből álló szigetcsoport jelentősége, hogy a körülötte található vizek rendkívül gazdagok halban, illetve a környező területek még kiaknázatlan energiaforrásokat rejtenek. 

Palócz Eszter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »